Отворена трка за нотаре

В. К.
Отворена трка за нотаре

Бањалука - Министарство правде РС расписало је јуче конкурс за избор нотара, а ко ће сјести у 21 упражњену фотељу биће познато најкасније до краја августа.

Расписивање конкурса за нове нотаре предвиђено је измјенама Закона о нотарима који је у јулу прошле године усвојила Народна скупштина РС. Српска, према ранијој одлуци Владе РС, треба да има 85 нотара, а подаци евиденције из нотарске коморе показују да их је тренутно 51.

Највише нових нотара требало би да буде запослено у Бањалуци, а план је да у неким градовима један нотар покрива и неколико мањих околних општина. Рок за слање пријава је 30 дана од дана расписивања конкурса, послије чега Министарство правде има рок да најкасније у року од два мјесеца обавијести кандидате о резултатима конкурса. У Министарству правде РС кажу да је приоритет попунити годинама упражњене позиције.

- Искуства показују да је увођење нотара допринијело растерећењу судова и органа управе, бржем одвијању правног промета, а тиме брзом и сигурном остваривању и заштити права и интереса физичких и правних лица - казала је портпарол Министарства правде РС Сања Џомбић.

Предсједница Нотарске коморе РС Слада Ивелић каже да не могу утицати на број нотара који ће бити именовани, али и да су указали министру да би их требало бити примљено мање у односу на број планиран одлуком.

У Бањалуци је отворено пет мјеста нотара, Бијељини и Приједору по два, а по једно у Добоју, Требињу, Модричи, Невесињу, Рогатици, Сокоцу, Кнежеву, Власеници, Лопарама, Сребреници, Српцу и Челинцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана