Отворена прва вјетроелектрана у Босни и Херцеговини

nezavisne.com
Отворена прва вјетроелектрана у Босни и Херцеговини

Томиславград - Прву вјетроелектрану у БиХ која може снабдијевати електричном енергијом 27.500 домаћинстава данас је у Томиславграду у погон пустила Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Новоизграђена вјетроелектрана смјештена је у централном дијелу Томиславграда, и једна је од највећих у југоисточној Европи. Има 22 вјетроагрегата инсталисане снаге од 50,6 мегавата, а годишње ће производити око 165,17 гигават-часова, уз просјечну потрошњу домаћинстава од 6.000 киловат-часова годишње.

Борјана Кришто истакла је да ова инвестиција економски јача ово подручје, а да се тиме показује да су БиХ и Кантон 10 сигуран простор за пласман страних инвестиција.

"Крајем септембра 2010. године стајала сам овдје и положила камен темељац, тад су говорили да се ради о предизборним потезима ХДЗ-а, као што данас говоре за неке друге законе које предлажемо", рекла је Кришто.

Нагласила је да је "Електропривреда ХЗХБ" изградила објекат на бази кориштења обновљивих извора енергије, којима је Кантон 10 изузетно богат.

"Неки ће рећи да се пуно времена изгубило. Истина да је прошло нешто више од седам година, али узимајући у обзир да се изгубио један мандат кад су неки други одлучивали у име хрватског народа, сматрам да је ово велики дан за све нас", рекла је Кришто.

Маринко Гиља, генерални директор "Електропривреде ХЗХБ", рекао је да се од укупно 82 милиона евра инвестиције, 72 милиона евра односи на кредит Њемачке државне банке за развој.

"У задњих неколико десетљећа изградили смо ХЕ Пећ-Млини и ХЕ Мостарско блато, а све како бисмо побољшали квалитет властите услуге. Месиховина је први овакав објекат у БиХ, а њену изградњу подржали су сви нивои власти", рекао је Гиља.

Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да вјерује да ће поред Месхиховине у септембру имати завршену још једну вјетроелектрану, а да ће у јуну или јулу бити започети радови на хидроцентрали Врило.

"Новац је осигуран и 'Електропривреда ХЗХБ' поновно је носитељ читавих активности, пуно смо у протеклом времену говорили о угљу као енергији и еколошким проблемима. Ево сада имамо алтернативне изворе енергије када су у питању вјетар и вода, и све што је околошки до краја прихватљиво", рекао је Човић.

Нагласио је да је свака од инвестиција на нивоу од стотинак милиона евра, те је рекао да му се чини да је то добар пут.

Иван Вукадин, начелник Томиславграда, каже да ће користи имати локална заједница, којој ће по концесијском уговору припасти 2,05 одсто од произведене и продане електричне енергије.

"Вриједност ове инвестиције је вишеструка, изграђене цесте могу послужити као протупожарни путеви, а много тога још доносе овакве инвестиције", рекао је Вукадин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана