Отворена изложба о новцу кориштеном од антике до данас

Срна
Отворена изложба о новцу кориштеном од антике до данас

Бањалука - Друштво нумизматичара Републике Српске организовало је изложбу под називом "Траг цивилизације, новац кориштен у Бањалуци од античких времена до данас", која је данас отворена у атријуму Градске управе.

Грађани ће до 4. маја имати прилику да виде експонате попут кованог и папирног новца, обвезница и докумената који су кроз историју настајали, кориштени су или се још користе на простору Бањалуке, укључујући и једини примјерак новца који је Република Српска имала као своју значајну вриједност, а то је динар Републике Српске.

Музејски савјетник у Музеју Републике Српске Јанко Врачар рекао је да изложба прати развој монетарне историје града Бањалуке.

На изложби је приказана и прва верзија брошуре под истим називом "Траг цивилизације, новац кориштен у Бањалуци од античких времена до данас", саопштено је из Градске управе.

Предсједник Друштва нумизматичара Српске Зоран Кнежевић рекао је да издавање брошуре има за циљ управо оно што и јесте суштина нумизматике -проучавање настанка, развоја и употребе новца на простору Бањалуке и писана забиљешка тих проучавања те промоција кроз штампано и електронско издање.

Кнежевић је додао да је ова изложба организована у оквиру манифестације "Прољеће у Бањалуци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана