Otvoren ruski centar Fondacije “Ruski mir”

Agencije
Otvoren ruski centar Fondacije “Ruski mir”

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske u Banjaluci ruski centar Fondacije “Ruski mir”/Ruski svijet/ za promovisanje ruskog jezika i kulture, prenose agencije.

Dodik je rekao da će ovaj centar ne samo predstaviti Rusiju na pravi način, već i omogućiti da se i Srpska predstavi svojim ruskim prijateljima.

On je potvrdio da Srpska i Rusija imaju najbolje odnose i saradnju u brojnim oblastima, i da je ova zemlja posredstvom svojih javnih i privatnih preduzeća najveći strani investitor u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, napori koji su uloženi u otvaranje ovog centra pokazaće se kao potpuno ispravni, jer se na njegovo otvaranje u Banjaluci dugo čekalo.

Dodik je naglasio potrebu ponovne aktuelizacije ruskog jezika u obrazovnom sistemu Republike Srpske, jer je očigledno da ruska snaga i ekonomija sve više dolaze do izražaja, zbog čega je važno da postoje obrazovani ljudi u Srpskoj koji poznaju ruski jezik, zakone i privredni i politički sistem.

On je zahvalio gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću za pomoć u obezbjeđenju prostora za smještaj ruskog centra.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da se današnjim događajem projekat “Ruski mir” ne završava i da je današnjim otvaranjem ispunjena jedna od ključnih tačaka ugovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bocan-Harčenko je ocijenio da je Banjaluka pravo mjesto za otvaranje ruskog centra, te izrazio očekivanje da će on uskoro biti na prvom mjestu kada je riječ o njegovim aktivnostima.

On je zahvalio predsjedniku i Vladi Republike Srpske, kao i predstavniku Srpske u Moskvi, te istakao da će ruska Ambasada pružiti svaku vrstu pomoći centru.

- Očekujem da će ovaj centar biti prebivalište ruske kulture i temelj razvoja naših humanitarnih odnosa - rekao je Bocan-Harčenko.

Prvi zamjenik direktora Fondacije “Ruski mir” Vasilij Nikolovič Istratov naglasio je da će centar “Ruski mir” u Banjaluci pomagati stvaranju novih veza i održavanju starih prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Rusije.

On je podsjetio da je Fondaciju “Ruski mir” 2007. godine osnovao ruski predsjednik Vladimir Putin, s ciljem osnivanja ruskih centara širom svijeta koji bi promovisali rusku kulturu i jezik u inostranstvu.

- Od osnivanja Fondacije do danas otvorili smo 87 centara, a Republika Srpska, odnosno BiH je 41. zemlja u kojoj imamo centar. Osnivanje centra išlo je sporo, pripreme su trajale tri godine, ali za samo otvaranje trebalo je četiri mjeseca - dodao je Istratov.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić rekla je da je trebalo dosta vremena da se otvori ruski centar u Banjaluci, ali da se to desilo u pravo vrijeme, te da zainteresovani mogu već sljedeće sedmice u okviru ovog centra upisati kurs ruskog jezika.

Otvaranje centra poklapa se i sa obilježavanjem 200 godina od Borodinske bitke, jedne od najkrvavijiih u istoriji ratovanja, između Rusije i Francuske, te je u holu Narodne i univerzitetske biblioteke organizovana izložba na 82 panela sa prizorima bitke, slikama vojskovođa, generala Kutuzova, Napoleona i drugih učesnika, do nekih savremenih fotografija na kojima se vidi kako se danas obilježava ovaj jubilej u Rusiji.

Svečanom otvaranju ruskog centra prisustvovaali su i ministri u Vladi Srpske, konzul Srbije u Srpskoj, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović, predstavnici ruskih kompanija u Srpskoj, te druge ugledne ličnosti iz kulturnog i političkog života Srpske.

Konkretizovati saradnju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izrazili su danas zadovoljstvo zbog otvaranja Ruskog centra “Ruski mir” u Banjaluci, koji će omogućiti bolje odnose Srpske i Rusije u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Dodik i Bocan-Harčenko na sastanku u Banjaluci razmijenili su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji Republike Srpske i Rusije i konkretizaciji projekata od obostranog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana