Otvoren četvrti paviljon za smještaj studenata

Srna
Otvoren četvrti paviljon za smještaj studenata

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac svečano su danas u Banjaluci otvorili četvrti paviljon za smještaj studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ovaj paviljon izgrađen i opremljen sredstvima Vlade Srpske u iznosu od oko 8,5 miliona KM i to po najvišim standardima EU.


"Ovo je jedan od najsređenijih kampusa u regionu. Uz sportsku dvoranu od prije par godina, te ambulante, sada i novog objekta studentskog doma nastvljamo da radimo i usavršavamo objekte Univerziteta u Banjaluci", rekao je Dodik novinarima na svečanosti otvaranja četvrtog paviljona koji se nalazi u okviru kampusa Univerziteta u Banjaluci.

Podsjetivši da je ranije rekonstruisana zgrada Ekonomskog fakulteta i izgrađena zgrada Fakulteta političkih nauka, Dodik je rekao da, kada je riječ o banjalučkom Univerzitet, preostala još izgradnja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

Predsjednik Srpske je naglasio da su vlasti Srpske bile uključene u sve faze izgradnje četvrtog paviljona za smještaj studenata, a da su izgradnjom ovog paviljona, te Studentskog doma na Palama i građenjem Studentskog doma u Foči odgovorile na sve zahtjeve i potrebe dva javna univerziteta u Srpskoj i studentskih organizacija.

"To je veoma važno sa aspekta pozicioniranja i sertifikacije univerziteta, jer savremeni uslovi studiranja podrazumijevaju siguran smještaj i boravak studenata u ovakvim objektima", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će studenti, u okviru čevrtog paviljona, imati mogućnost i da pripremaju hranu, te da će im sobe služiti i kao čitaonice, a da će na raspolaganju imati i biblioteku i pozorišnu scenu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga zahvalio je svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta izgradnje četvrtog paviljona za smještaj studenata.

On je naglasio da će objekat paviljona ove sedmice biti potpuno funkcionalan, što znači da uprava Studentskog centra "Nikola Tesla" može da raspiše i konkurs za smještaj studenata u novi objekat.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac istakao je da današnje otvaranje četvrtog paviljona pokazuje opredijeljenost vlasti Srpske i grada da Banjaluka bude studentski centar u pravom smislu te riječi.

"Ovako moderan i opremljen objekat za smještaj studenata sigurno će im biti motivacija da više uče i rade, da se trude i usavršavaju svoje profesionalne i radne vještine", rekao je Grahovac.

Smještajni kapaciteti novootvorenog paviljona su 280 kreveta, raspoređenih u 140 dvokrevetnih potpuno opremljenih soba.

U objektu se nalaze i zajedničke prostorije - višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske ljekarske ordinacije, vešeraj, te tehničke i administrativne prostorije i pozorišna scena.

Svaki sprat novog paviljona ukupne površine 6.100 metara kvadratnih ima čajnu kuhinju.

Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" je prva javna zgrada u kojoj je proveden postupak energetskog sertifikovanja, tokom kojeg su utvrđene energetske karakteristike i upoređene sa referentnim vrijednostima, te utvrđen energetski razred objekta.

Na svečanosti otvaranja četvrtog paviljona ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je rektoru Univeziteta u Banjaluci Milanu Matarugi energetski sertifikat za ovaj objekat.

Gradnja paviljona počela je u aprilu 2014. godine, a svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srpske, univerzitetski profesori i studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana