Отворен четврти павиљон за смјештај студената

Срна
Отворен четврти павиљон за смјештај студената

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга и предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Зоран Граховац свечано су данас у Бањалуци отворили четврти павиљон за смјештај студената Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је овај павиљон изграђен и опремљен средствима Владе Српске у износу од око 8,5 милиона КМ и то по највишим стандардима ЕУ.


"Ово је један од најсређенијих кампуса у региону. Уз спортску дворану од прије пар година, те амбуланте, сада и новог објекта студентског дома наствљамо да радимо и усавршавамо објекте Универзитета у Бањалуци", рекао је Додик новинарима на свечаности отварања четвртог павиљона који се налази у оквиру кампуса Универзитета у Бањалуци.

Подсјетивши да је раније реконструисана зграда Економског факултета и изграђена зграда Факултета политичких наука, Додик је рекао да, када је ријеч о бањалучком Универзитет, преостала још изградња Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета.

Предсједник Српске је нагласио да су власти Српске биле укључене у све фазе изградње четвртог павиљона за смјештај студената, а да су изградњом овог павиљона, те Студентског дома на Палама и грађењем Студентског дома у Фочи одговориле на све захтјеве и потребе два јавна универзитета у Српској и студентских организација.

"То је веома важно са аспекта позиционирања и сертификације универзитета, јер савремени услови студирања подразумијевају сигуран смјештај и боравак студената у оваквим објектима", рекао је Додик.

Он је изразио задовољство чињеницом да ће студенти, у оквиру чевртог павиљона, имати могућност и да припремају храну, те да ће им собе служити и као читаонице, а да ће на располагању имати и библиотеку и позоришну сцену.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга захвалио је свима који су дали допринос у реализацији пројекта изградње четвртог павиљона за смјештај студената.

Он је нагласио да ће објекат павиљона ове седмице бити потпуно функционалан, што значи да управа Студентског центра "Никола Тесла" може да распише и конкурс за смјештај студената у нови објекат.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Зоран Граховац истакао је да данашње отварање четвртог павиљона показује опредијељеност власти Српске и града да Бањалука буде студентски центар у правом смислу те ријечи.

"Овако модеран и опремљен објекат за смјештај студената сигурно ће им бити мотивација да више уче и раде, да се труде и усавршавају своје професионалне и радне вјештине", рекао је Граховац.

Смјештајни капацитети новоотвореног павиљона су 280 кревета, распоређених у 140 двокреветних потпуно опремљених соба.

У објекту се налазе и заједничке просторије - вишенамјенски дневни боравци, читаонице, студентске љекарске ординације, вешерај, те техничке и административне просторије и позоришна сцена.

Сваки спрат новог павиљона укупне површине 6.100 метара квадратних има чајну кухињу.

Четврти павиљон Студентског центра "Никола Тесла" је прва јавна зграда у којој је проведен поступак енергетског сертификовања, током којег су утврђене енергетске карактеристике и упоређене са референтним вриједностима, те утврђен енергетски разред објекта.

На свечаности отварања четвртог павиљона министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић уручила је ректору Унивезитета у Бањалуци Милану Матаруги енергетски сертификат за овај објекат.

Градња павиљона почела је у априлу 2014. године, а свечаности су присуствовале бројне личности из политичког и јавног живота Српске, универзитетски професори и студенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана