Отровни медицински отпад на само 200 метара од кућа

nezavisne.com
Отровни медицински отпад на само 200 метара од кућа

Мркоњић Град - Медицински отпад, лоциран на подручју мркоњићног села Јасенови Потоци, налази се на свега 200 метара од првих кућа, и ту је највјероватније дуже од двије деценије.

То је јуче за “Независне” потврдио Борислав Јанковић, предсједник Еколошког покрета “Зеленковац”, чији су активисти прије неколико дана обишли спорну локацију, након чега су закључили да је сваки одбачени медикамент отрован.

“Тај отпад је сада прекрио снијег, који би требало да се отопи за који дан. У питању су хемикалије које су ту више од двије деценије. И по нашим процјенама, и по изјавама мјештана депонија је настала у периоду послије рата, када се отпад могао одлагати без контроле”, рекао је Јанковић за “Независне”.

Како је додао, активисти Еколошког покрета Зеленковац заинтересовани су да спорни отпад уклоне, али им за то треба помоћ стручњака.

“Извориште Сане је од депоније удаљено свега два километра ваздушне линије, а прве куће су на 200 метара, док је пут за Гламоч удаљен само 100 метара”, истакао је Јанковић, који није оптимиста да ће се, због протека времена, утврдити ко је спорни отпад одбацио.

Након што су посјетили депонију, еколози су се огласили на друштвеним мрежама, гдје се питају колика је штета, односно опасност од изливања одбачених медикамената у природу и испаравања.

На фотографијама, које су објавили, приказане су ампуле, лијекови, медицинске шприце, креме и слично, а одложене су на неколико мјеста, с тим што су близу једно другог. Садржаји у појединим бочицама, како упозоравају, изгледају као катаклизмичне филмске сцене.

“Имајући у виду да се медицински отпад одлаже на врло специфичан начин и с посебним мјерама, што власнике излаже великим трошковима, у овом случају изабран је најгори начин”, поручују еколози.

Отровни отпад лоциран је недалеко од кућа у засеоку Палалићи, а еколози упозоравају да је сваки медикамент појединачно отрован за себе, а колико је опасан у садејству са другим, велико је питање и за струку.

Иначе, на подручју Мркоњић Града је, након што су еколози били на спорној локацији, поново падао снијег, тако да ће инспектори накнадно обићи депонију.

Из Инспектората РС су за “Независне” потврдили да су у комуникацији са надлежним општинским службама.

“Радимо на организацији потребних активности како бисмо, када се за то стекну временски услови, могли да дјелујемо на терену”, кажу из Инспектората РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана