Откривен споменик погинулим борцима у Гацком

Срна
Откривен споменик погинулим борцима у Гацком

Гацко - У Гацку је данас освештано и откривено новоизграђено спомен-обиљежје на којем су уклесана имена 153 погинула борца Гатачке бригаде Војске Републике Српске.

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић, који је открио споменик, рекао је да је ово спомен-обиљежје дуг према великој генерацији која је уградила животе у темеље Републике Српске.


Он је навео да споменик, већином финансиран из буџета општине Гацко, представља израз захвалности свих Гачана суграђанима који су изгубили животе.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је највећа вриједност Војске Републике Српске што је спријечила погром цивила и створила Републику Српску.

“Када неки у Сарајеву кажу нема педаљ српске земље у БиХ ја кажем - има и биће, јер Срба у БиХ има и на њих морате рачунати”, нагласио је Иванић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поздравио је припаднике Гатачке бригаде поздравом “Помоз Бог јунаци”.

“У рату сам мислио да сам упознао најбоље јунаке, војску и полицију Републике Српске, али сам упознао много веће јунаке, а то су мајке наших погинулих сабораца које са достојанством носе своју бол. То морамо посебно поштовати”, истакао је Савчић.

Он каже да је рат завршен, али није борба.

“Наши дојучерашњи непријатељи нас проглашавају за агресоре на сопственој земљи, чиме нам шаљу поруку да ова држава није наша, али она је наша, пола БиХ је наше и ту се пише ћирилца. По сваку цијену хоће да нас прогласе и злочинцима, назвали су нас фашистима и нацистима”, каже Савчић.

Он истиче да циљ никада није био поразити непријатеља, већ сачувати народ, што је војска и полиција Републике Српске успјела.

“Испунили смо историјску и патритоску дужност и тиме се поносимо, али морамо бранити и истину о нама и нашем рату. Много је фалсификата, и треба да знамо у свакој општини гдје се, када и шта десило. Снага српског народа је у његовом јединству, а снага Борачке организације у јединству бораца”, рекао је Савчић, подсјетивши да је у одбрамбеном рату погинуло око 23.000 војника, а три до четири пута мање цивила.

Прије освештања споменика, које је дјело архитекте Ранка Окуке, у Храму Свете Тројице служен је парастос борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, постројени су припадници Гатачке бригаде и изнесене ратне заставе.

Обиљежавању су присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Соња Јовичевић Караџић, народни посланик Срђан Миловић, син генерала Војске Републике Српске Дарко Младић, лидер СДС-а Вукота Говедарица, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, бивши предсједник Црне Горе Момир Булатовић и други гости.

Поводом 7. августа, Дана Гатачке бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 1.500 бораца, од којих је погинуло 49 гатачких бораца, а 274 су рањена, синоћ је у Гацку одржана свечана академија.

Гатачка бригада симболично обиљежава 7. август као дан сјећања када је 1992. године кренула на први борбени задатак. Гатачка бригада носилац је Ордена Радована Караџића, а осам гатачких бораца одликовано је Медаљом Милана Тепића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана