Отказана кампања Његујмо српски језик 14. маја

Срна
Отказана кампања Његујмо српски језик 14. маја

Бањалука - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске отказује кампању "Његујмо српски језик" заказану за 14. мај у парку Младен Стојановић у Бањалуци, изјавила је вечерас Срни директор Библиотеке Љиља Петровић Зечић.

Она је напоменула да је Библиотека захтјев за уступање јавног простора парка Младен Стојановић 20. априла упутила Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја града Бањалука, а да је рјешење о праву на коришћење те градске површине добила 3. маја.


"Нажалост, наша жеља и настојање да кампању жЊегујмо српски језикж представимо на отвореном простору, и то у једним од најљепших бањалучких паркова у години када Библиотека обиљежава 80 година постојања и када управо наш велики јубилеј обиљежавамо у знаку очувања српског језика и ћирилице, схваћени су од стране неких као политички чин који је инструисан од СНСД-а", истакла је Зечићева.

Она је навела даје врло емотивно доживјела информације на порталима, а које су у вези са одржаном конференцијом за новинаре предсједника НДП-а Драгана Чавића, са низом неистина изречених против Нациналне библиотеке, куће културе, науке и образовања.

"ЈУ Народна и универзитетска библиотека штити, брани и чува националну баштину Републике Српске и све што ради је у интересу Републике Српске", истакла је Зечићева.

Она је нагласила да као директор те јавне установе не може да дозволи да било ко од студената, ученика, пензионера и свих других који користе услуге Библиотеке, као и запослених радника буде на било који начин "повријеђен, дискредитован, омаловажен или маркиран као политички плаћеник".

"Одлучили смо да планирану кампању одгодимо за неки други термин, о чему ћемо на вријеме обавијестити медије и суграђане, уз жаљење што је један лијепи догађај на овај начин дискредитован", истакла је Зечићева.

Она је напоменула да је Библиотека у неколико телевизијских емисија информисала јавност о кампањи и прецизирала датум када ће је представити.

"Вјерујем и надам се да ће бити памети да се схвати и коначно прихвати да је ЈУ Народна и универзитетска библиотека један од најважнијих стубова културе, науке и образовања Републике Српске, а не предмет којекаквих пежоративних испада", истакла је Зечићева.

Из Градске управе Бањалука вечерас је саопштено да је 3. маја Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске издата дозвола за коришћење јавне површине у парку "Младен Стојановић" 14. маја ради одржавања њихових програмских садржаја.

"Како је Савез за промјене поднио захтјев 4. маја за коришћење јавне површине у парку, тај простор је већ био издат и самим тим није било могуће удовољити њиховом захтјеву", наводи се у саопштењу.

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је данас да ће "на тај едукативни скуп Савез за промјене довести десетине хиљада људи и да је тиме Народна и универзитетска библиотека, у складу са законом, дужна да преузме одговорност за обезбјеђење скупа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана