Otac ubijenog i osuđeni zajedno traže pravdu!

Srna
Otac ubijenog i osuđeni zajedno traže pravdu!

Banjaluka - Čovjek čiji je sin ubijen tokom rata u BiH i osoba koja je osuđena za to ubistvo zajednički nastoje da isprave sudsku grešku i da privedu pravdi pravog ubicu!?

Ahmo Bahtagić iz sela Krasulje, kod Ključa,  već 22 godine traži pravdu  i tvrdi da Željko Despot  leži u zatvoru - nevin!

Bahtagić kaže da je dobro vidio ko je početkom avgusta 1992. godine ubio njegovog najstarijeg sina Envera i ni danas ne može da se načudi  zašto je za to osuđen Željko Despot.

Najviše ga boli to što je "pravi ubica i dalje na slobodi, a nevin čovjek u zatvoru" i poručuje da se neće smiriti dok se ta velika sudska nepravda  ne ispravi.

"Svojim očima sam vidio da je mog sina Envera i komšiju Ejuba Bajramovića ubio Mile J. Dobro sam ga poznavao još od prije rata. Ne znam kako je za to  osuđen Željko Despot, kada sam ja tužio  Mila J.", kaže Ahmo Bahtagić.

On i Željko Despot,  koji je zbog dobrog vladanja pušten na dva mjeseca iz zeničkog zatvora,  došli su zajedno u kancelariju advokata Vesne Rujević u Banjaluci.

Despot je u teškoj situaciji - pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 12 godina zatvora i već petu godinu, kako kaže,   nevin trune u zeničkom zatvoru.

"U prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću Ahmo je saslušan kao svjedok i djelovao je zbunjeno. Govorio je opširno i nepovezano tako da ga sudsko vijeće vjerovatno nije razumjelo. Naša jedina šansa je da tražimo obnovu postupka, ali za to moramo imati nove dokaze i svjedoke" - kaže Rujevićeva.

Advokatski tim je 2011. godine podnio  apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali ona još nije riješena.

Tako otac ubijenog i čovjek koji je osuđen za ubistvo njegovog sina zajedno tragaju za pravdom! Svako od njih ima svoju muku i nadu. Željko mašta o slobodi, a 84-godišnji Ahmo Bahtagić o tome  da što prije strpa iza rešetaka, kako kaže,  pravog ubicu svog najstarijeg sina.

Ahmo svjedoči da je početkom avgusta 1992. godine vidio dvojicu  vojnika koji su došli po Envera da ga odvedu u obližnje selo Ramiće da tamo da neku izjavu. Tu dvojicu dobro je  poznavao, "radilo se o Miletu J. i Boži G." - kaže Ahmo i dodaje da su usput poveli i komšiju Ejuba Bajramovića.

Ahmo je krenuo za njima i tada je primjetio čovjeka koji je govorio vojnicima da puste te ljude...Kasnije je saznao da se radi o Željku Despotu.

Ubrzo je sustigao vojnike i vidio kako su ubijeni njegov sin i komšija. "Vidio sam da je Mile J. potegao pušku i ispalio nekoliko kratkih rafala prema mom sinu i komšiji" - svjedoči Ahmo.

Ubrzo je sreo Nikolu Avramovića, koji ga je na traktoru odvezao do komande. Tamo je ispričao šta se desilo.

Mile J.  otišao je  kod šurjaka u Njemačku. Pošto je Ahmo  tamo radio od 1968. godine,  lako ga je locirao.

U Policiji u Minhenu dao je  izjavu da mu je Mile J.  ubio sina i ubrzo su ga uhapsili u Dizburgu. Bio je neko vrijeme u  njemačkom zatvoru, a onda je deportovan u BiH.

"Meni ni danas nije jasno kako je Željko Despot optužen i osuđen za ubistvo koje nije izvršio", priča Ahmo.

Željko Despot  je u vrijeme ubistva došao u  selo Krasulje na štakama. Kaže da je na tom području bio ranjen 27. maja 1992. godine i da su mu neki ljudi iz tog sela spasili život.

"Našli su me ranjenog u šumi i sklonili na sigurno. Previli su mi rane, nahranili me i napojili i ja im to nikada ne mogu zaboraviti. U tom selu sam  tako ranjen bio dva dana i jednu noć i mnogo mi je pomogao  Ahmin sin Enver, koji je ubijen" - priča Despot.

On navodi da je Mile J. ubio oba čovjeka, a da on  sada robija  ni kriv ni dužan.

"Ahmo je sve vidio i on mi je sada jedina nada. Da je Božo G. živ, siguran sam da bi rekao istinu kako se sve to odigralo. Ja vjerujem da je pravda spora, ali dostižna" - kaže  Željko Despot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana