Отац убијеног и осуђени заједно траже правду!

Срна
Отац убијеног и осуђени заједно траже правду!

Бањалука - Човјек чији је син убијен током рата у БиХ и особа која је осуђена за то убиство заједнички настоје да исправе судску грешку и да приведу правди правог убицу!?

Ахмо Бахтагић из села Красуље, код Кључа,  већ 22 године тражи правду  и тврди да Жељко Деспот  лежи у затвору - невин!

Бахтагић каже да је добро видио ко је почетком августа 1992. године убио његовог најстаријег сина Енвера и ни данас не може да се начуди  зашто је за то осуђен Жељко Деспот.

Највише га боли то што је "прави убица и даље на слободи, а невин човјек у затвору" и поручује да се неће смирити док се та велика судска неправда  не исправи.

"Својим очима сам видио да је мог сина Енвера и комшију Ејуба Бајрамовића убио Миле Ј. Добро сам га познавао још од прије рата. Не знам како је за то  осуђен Жељко Деспот, када сам ја тужио  Мила Ј.", каже Ахмо Бахтагић.

Он и Жељко Деспот,  који је због доброг владања пуштен на два мјесеца из зеничког затвора,  дошли су заједно у канцеларију адвоката Весне Рујевић у Бањалуци.

Деспот је у тешкој ситуацији - правоснажно је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва на 12 година затвора и већ пету годину, како каже,   невин труне у зеничком затвору.

"У првостепеном поступку пред Кантоналним судом у Бихаћу Ахмо је саслушан као свједок и дјеловао је збуњено. Говорио је опширно и неповезано тако да га судско вијеће вјероватно није разумјело. Наша једина шанса је да тражимо обнову поступка, али за то морамо имати нове доказе и свједоке" - каже Рујевићева.

Адвокатски тим је 2011. године поднио  апелацију Уставном суду БиХ, али она још није ријешена.

Тако отац убијеног и човјек који је осуђен за убиство његовог сина заједно трагају за правдом! Свако од њих има своју муку и наду. Жељко машта о слободи, а 84-годишњи Ахмо Бахтагић о томе  да што прије стрпа иза решетака, како каже,  правог убицу свог најстаријег сина.

Ахмо свједочи да је почетком августа 1992. године видио двојицу  војника који су дошли по Енвера да га одведу у оближње село Рамиће да тамо да неку изјаву. Ту двојицу добро је  познавао, "радило се о Милету Ј. и Божи Г." - каже Ахмо и додаје да су успут повели и комшију Ејуба Бајрамовића.

Ахмо је кренуо за њима и тада је примјетио човјека који је говорио војницима да пусте те људе...Касније је сазнао да се ради о Жељку Деспоту.

Убрзо је сустигао војнике и видио како су убијени његов син и комшија. "Видио сам да је Миле Ј. потегао пушку и испалио неколико кратких рафала према мом сину и комшији" - свједочи Ахмо.

Убрзо је срео Николу Аврамовића, који га је на трактору одвезао до команде. Тамо је испричао шта се десило.

Миле Ј.  отишао је  код шурјака у Њемачку. Пошто је Ахмо  тамо радио од 1968. године,  лако га је лоцирао.

У Полицији у Минхену дао је  изјаву да му је Миле Ј.  убио сина и убрзо су га ухапсили у Дизбургу. Био је неко вријеме у  њемачком затвору, а онда је депортован у БиХ.

"Мени ни данас није јасно како је Жељко Деспот оптужен и осуђен за убиство које није извршио", прича Ахмо.

Жељко Деспот  је у вријеме убиства дошао у  село Красуље на штакама. Каже да је на том подручју био рањен 27. маја 1992. године и да су му неки људи из тог села спасили живот.

"Нашли су ме рањеног у шуми и склонили на сигурно. Превили су ми ране, нахранили ме и напојили и ја им то никада не могу заборавити. У том селу сам  тако рањен био два дана и једну ноћ и много ми је помогао  Ахмин син Енвер, који је убијен" - прича Деспот.

Он наводи да је Миле Ј. убио оба човјека, а да он  сада робија  ни крив ни дужан.

"Ахмо је све видио и он ми је сада једина нада. Да је Божо Г. жив, сигуран сам да би рекао истину како се све то одиграло. Ја вјерујем да је правда спора, али достижна" - каже  Жељко Деспот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана