Osveštanje hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru- ohrabrenje za srpski narod

Srna
Osveštanje hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru- ohrabrenje za srpski narod

Bar - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da osveštanje Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod.

"Ovo je očekivan i željen dan za koji se spremao ceo srpski, crnogorski, svesrpski, a velikim delom i ceo pravoslavni narod", rekao je patrijarh Irinej obraćaju će okupljenima na svečanom ručku nakon osveštanja hrama.


Patrijarh Irinej podsjetio je da je Sveti Jovan Vladimir veliko ime srpske istorije i kulture, te korjen svetiteljstva u srpskom narodu i srpskoj crkvi.

"Dolaskom Nemanjića, njegova veličina je nekako zasenjena. Ovo je prilika da se ponovo obnovi i da se mi obnovimo slavom, svetiteljstvom i mučeništvom velikog srpskog svetitelja Svetog Jovana Vladimira", rekao je patrijarh srpski.

On je ocijenio da je vrijeme u kojem živimo veoma teško i krizno i da mnogi pokušavaju da te krize riješe bez Boga, crkve i pravih duhovnih vrijednosti.

"Da su danas oni koji rešavaju sudbinu sveta prisutni ovde, mogli bi da vide i dođu do zaključka kako i na koji način se mogu rešiti problemi prisutni u današnjem svetu", rekao je patrijarh Irinej.

Navodeći da su danas u Baru prisutni predstavnici pravoslavne i Rimokatoličke crkve, islamske zajednice i drugih velikih religija, patrijarh srpski je ukazao da je ključ rješenja u vjeri.

Patrijarh Irinej naglašava da problemi neće moći da budu riješeni bez poruke i istine vjere, već se rješavaju ovakvim saborima, gdje je, kako kaže, prisutno ime Božije i blagodat Njegova koje rješava sve probleme svijeta.

"Gospod i naši sveti će naći najbolji metod i način da rešimo probleme među nama, da zavlada ljubav, poštovanje ličnosti božanske, da zavlada osećanje da smo svi deca Božija, da svi nosimo lik Božiji i da smo svi stvoreni od Boga. Zato se molimo Gospodu da je ovakvih sabora što više u svetu", zaključio je patrijarh srpski.

Svečanom ručku prisustvovali su, između ostalih, patrijarh Jerusalima i cijele Palestine Teofil Treći i predstojatelj Albanske pravoslavne crkve arhiepiskop Anastasije.

Patrijarh Teofil Treći osveštao je jutros, uz sasluženje patrijarha srpskog Irineja, Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, u kojem je potom služio prvu arhijerejsku liturgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana