Osveštana crkva Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju

RTRS
Osveštana crkva Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju

Mostar - U Blagaju kod Mostara, danas je osveštana obnovljena crkve Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Ova crkva koja je izgrađena 1893. godine, minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obnova pravoslavne svetinje, koja je i zaštićeni nacionalni spomenik, počela je 2010. godine. Osim vjernika koji su pojedinačnim prilozima pomagali u obnovi crkve, najveću pomoć pružili su Ambasada SAD u BiH, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Veliki dan za srpsko stanovništvo u blagajskom kraju. Obnova crkve Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, kažu, najavljuje drugačiji, ljepši život za srpske povratnike.

- Valja nam živjeti jedni sa drugima i boriti se za mir i ljubav - rekao je vladika Grigorije i poručio iz Blagaja da vjerske vođe moraju da pokušaju da urade ono što političkim liderima ne ide za rukom.


 
Vladika Grigorije podsjetio je na srpsku istoriju i činjenice da je ovim krajem upravljao Sava, sin velikog Stefana Nemanje, koji je iz ove humske zemlje otišao na Svetu Goru. Na ovom mjestu, rekao je vladika, stolovao je brat Stefana Nemanje, Miroslav koji je na ovom prostoru zidao crkvu Kozme i Damjana.

Osveštanju crkve Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog prisustvovao je prijeratni starješina crkve Gojko Terzić.

- Puno radosti zbog obnovljene crkve, ali i tuge zbog onih koji nisu više sa nama - kaže Terzić.

U obnovljenoj crkvi danas je kršteno i četvoro djece. Srbi iz ovog kraja poručuju da je obnova hramova dokaz da se pravoslavni duh vraća u dolinu Neretve. Osim velikog broja vjernika, osveštanju crkve prisustvovali su i brojni zvaničnici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana