Освештан храм у оквиру Центра за обуку МУП-а

Срна
Освештан храм у оквиру Центра за обуку МУП-а

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће у спомен-храму Светог архангела Михаила у оквиру комплекса Центра за обуку МУП-а Српске у Залужанима код Бањалуке, чији су темељи данас освештани, бити уписана имена 782 припадника Министарства који су дали своје животе у борби за Републику Српску.

“На тај начин ми испуњавамо своју дужност према њима и захваљујемо им се тиме што ћемо их увијек помињати и никада нећемо заборавити оно што су урадили за свој народ и своју земљу”, рекао је Лукач новинарима након освештања темеља храма.

Када је ријеч о Центру за обуку МУП-а Српске, Лукач је рекао да је у току радови на пет или шест објеката који су у завршној фази.

“Иако има још посла, доста тога је до сада урађено. Ове године биће уложено око 10 милона КМ, које је обезбиједила Влада Републике Српске”, рекао је Лукач.

Он је истакао да ће Српска добити савремени Центар, у којем ће полиција, од специјалних до јединица за подршку, посебних снага, те редовне полиције, радити обуку како би се оспособила за све предвиђене задатке.

Лукач је рекао да је циљ да Српска има оспособљену полицију, те напоменуо да Министарство ради и на подмлађивању кадра.

“У протеклих неколико година из наше Полицијске академије изашло је око 790 нових младих полицајаца и то је респектабилан број нових младих снага, које ће наставити да раде на безбједности грађана на нашим улицама”, рекао је Лукач.

Након освештања темеља храма, Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем поручио је да ће овај храм служити да се у молитви помињу полицајци који су живот дали за Републику Српску.

Владика Јефрем је пожелио да се освештани темељи што прије претворе у градилиште, те да се сагради храм у којима ће се грађани заједно окупљати у молитви за живе и њихов напредак, али и за упокојене.

Он је захвалио министру Лукачу који је омогућио да почне градња јединственог спомен-храма.

“Осим градње храма, министар се постарао да овдје све вријеме буде и свештеник који ће радити са припадницима Министарства”, рекао је владика Јефрем.

Он је захвалио и Александру Аћимовцу из Бањалуке што је пристао да буде кум темеља храма, истичући да је то велико дјело не само на људском, него и на хуманом и патриотском плану.

Протојереј Мирослав Малиновић изразио је задовољство што су освештани темљи храма Светог Арханђела Михаила, који ће бити мјесто за све оне кој осјете потребу да се помоле и сјете погинулих полицајаца.

“То би била наша захвалност њима, али и дужност да своје претке не заборавимо, јер све док будемо помињали њихова имена они ће вјечно живјети у нашем срцу”, рекао је Малиновић.

Он каже да је план да се храм гради у српско-византијском стилу, те ће у њему бити дуборезни иконостас.

“Урадићемо мермерни под, а сва имена погинулих полицајаца биће исписана на зидовима храма”, рекао је Малиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана