Osuđena preprodaja drvnih sortimenata

Srna
Osuđena preprodaja drvnih sortimenata

Istočno Sarajevo - Učesnici sastanka u Istočnom Sarajevu o situaciji u šumarstvu i drvopreradi u Sarajevsko-romanijskoj regiji osudili su preprodaju šumskih drvnih sortimenata sa teritorije Republike Srpske i saglasili se da je potrebno donijeti sistemska pravila za pravednu raspodjelu, što do sada nije postojalao.

U Istočnom Sarajevu u toku je sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića sa načelnicima opština Sokolac, Pale, Han Pijesak, Rogatica, Trnovo, Čajniče i Foča, kao i sa generalnim direktorom Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Ristom Marićem.


Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je da će se Mirjanić obratiti novinarima sutra na Sokocu.

On je naveo da učesnici sastanka razgovaraju o raspodjeli šumskih drvnih sortimenata u vezi sa potrebama lokalnih drvoprerađivača, a za sutra je dogovoren sastanak Mirjanića na Sokocu sa drvoprerađivačima i predstavnicima preduzeća "Šume Srpske".

"Ministarstvo je upoznalo načelnike opština o sječivom etatu u smislu snabdijevanja drvnim sortimentima", rekao je Zubić i dodao da su načelnici upoznati i o načinu donošenja kriterijuma za donošenja sistemskog pravila za pravednu raspodjelu, što do sada nije postojalao.

On je naveo da su načelnici iznijeli svoje probleme i primjedbe, prvenstveno u vezi sa primjenom člana 84 Zakona o šumama.

"Svi su saglasni da treba da postoje kriterijumi i pravilo prema kojem će se vršiti raspodjela šumskih drvnih sortimenata", kaže Zubić i dodaje da će zaključci večerašnjeg sastanka biti naknadno saopšteni.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je novinarima da je problem nastao zbog raspoređivanja oblovine i davanja drvoprerađivačima količina koje su izazvale nezadovoljstvo.

On naglašava da do problema ne bi došlo da je ostvarena bolja komunikacija između preduzeća "Šume Srpske", drvoprerađivača i resornog ministarstva kada je riječ o kriterijumima raspodjele.

On se nada da će ovim razgovorima biti riješeni problemi i da drvni sortimenti treba u najvećem dijelu da zadovolje potrebe drvoprerađivača na nivou lokalnih zajednica.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da je na sastanku ukazao na probleme u drvoprerađivačkoj industriji, kao i da je tražio da se preispitaju kriterijumi prema kojima se dodjeljuje građa drvoprerađivačima.

"Insistiramo i na redovnijoj uplati prihoda opštini Sokolac, a iste probleme imaju i ostale opštine", naveo je Bjelica.

On je podsjetio da je opština Sokolac prošle godine svoja dugovanja od oko 600.000 KM plus kamate od 300.000 KM naplatila zahvaljujući Poreskoj upravi koja je blokirala sredstava preduzeća "Šume Srpske" i da je tim novcem ova lokalna zajednica izmirila dobar dio obaveza prema dobavljačima i za poreze i doprinose.

Bjelica je dodao da "Šume Srpske" za prva tri mjeseca ove godine duguju opštini Sokolac oko 100.000 KM.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović ističe da je ova lokalna zajednica samouprava samo na papiru i da će se u narednom periodu boriti da to i zaista bude.

On je prije početka sastanka rekao da će od ministra tražiti da se Istočnom Starom Gradu vrati Šumsko gazdinstvo "Bistrica" koje je nepravedno pripojeno sokločakom.

"Za sedam mjeseci prošle godine dugovali su nam oko 80.000 KM, što možda za nekoga nisu velika sredstva, ali za našu lokalnu zajednicu jesu, pogotovo ako se ne uplate na vrijeme", istakao je Gašanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da su u ovoj opštini nezadovoljni kriterijumima raspodjele građe između Šumskog gazdinstva i drvoprerađivača.

"Evidentno je da nije dovoljno da se na području opštine Foča samo 77 odsto drvne mase u odnosu na prošlu godinu dodjeljuje domaćim drvoprerađivačima, jer im to nije dovoljno za proizvodnju, a posebno što su neki namjeravali da povećaju proizvodnju i broj radnika", naveo je Mašić i dodao da je kriterijume potrebno definisati do kraja godine.

Mirjanić će se sutra u 10.00 časova na Sokocu sastati sa rukovodstvom preduzeća "Šume Srpske", direktorima šumskih gazdinstava sa područja sedam opština, te predstavnicima drvoprerađivača Sarajevsko-romanijske regije.

Potom će Mirjanić posjetiti Centar za razvoj brdsko-planinskog područja na Sokocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana