Осуђена препродаја дрвних сортимената

Срна
Осуђена препродаја дрвних сортимената

Источно Сарајево - Учесници састанка у Источном Сарајеву о ситуацији у шумарству и дрвопреради у Сарајевско-романијској регији осудили су препродају шумских дрвних сортимената са територије Републике Српске и сагласили се да је потребно донијети системска правила за праведну расподјелу, што до сада није постојалао.

У Источном Сарајеву у току је састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеве Мирјанића са начелницима општина Соколац, Пале, Хан Пијесак, Рогатица, Трново, Чајниче и Фоча, као и са генералним директором Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристом Марићем.


Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић рекао је да ће се Мирјанић обратити новинарима сутра на Сокоцу.

Он је навео да учесници састанка разговарају о расподјели шумских дрвних сортимената у вези са потребама локалних дрвопрерађивача, а за сутра је договорен састанак Мирјанића на Сокоцу са дрвопрерађивачима и представницима предузећа "Шуме Српске".

"Министарство је упознало начелнике општина о сјечивом етату у смислу снабдијевања дрвним сортиментима", рекао је Зубић и додао да су начелници упознати и о начину доношења критеријума за доношења системског правила за праведну расподјелу, што до сада није постојалао.

Он је навео да су начелници изнијели своје проблеме и примједбе, првенствено у вези са примјеном члана 84 Закона о шумама.

"Сви су сагласни да треба да постоје критеријуми и правило према којем ће се вршити расподјела шумских дрвних сортимената", каже Зубић и додаје да ће закључци вечерашњег састанка бити накнадно саопштени.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је новинарима да је проблем настао због распоређивања обловине и давања дрвопрерађивачима количина које су изазвале незадовољство.

Он наглашава да до проблема не би дошло да је остварена боља комуникација између предузећа "Шуме Српске", дрвопрерађивача и ресорног министарства када је ријеч о критеријумима расподјеле.

Он се нада да ће овим разговорима бити ријешени проблеми и да дрвни сортименти треба у највећем дијелу да задовоље потребе дрвопрерађивача на нивоу локалних заједница.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже да је на састанку указао на проблеме у дрвопрерађивачкој индустрији, као и да је тражио да се преиспитају критеријуми према којима се додјељује грађа дрвопрерађивачима.

"Инсистирамо и на редовнијој уплати прихода општини Соколац, а исте проблеме имају и остале општине", навео је Бјелица.

Он је подсјетио да је општина Соколац прошле године своја дуговања од око 600.000 КМ плус камате од 300.000 КМ наплатила захваљујући Пореској управи која је блокирала средстава предузећа "Шуме Српске" и да је тим новцем ова локална заједница измирила добар дио обавеза према добављачима и за порезе и доприносе.

Бјелица је додао да "Шуме Српске" за прва три мјесеца ове године дугују општини Соколац око 100.000 КМ.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић истиче да је ова локална заједница самоуправа само на папиру и да ће се у наредном периоду борити да то и заиста буде.

Он је прије почетка састанка рекао да ће од министра тражити да се Источном Старом Граду врати Шумско газдинство "Бистрица" које је неправедно припојено соклочаком.

"За седам мјесеци прошле године дуговали су нам око 80.000 КМ, што можда за некога нису велика средства, али за нашу локалну заједницу јесу, поготово ако се не уплате на вријеме", истакао је Гашановић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истиче да су у овој општини незадовољни критеријумима расподјеле грађе између Шумског газдинства и дрвопрерађивача.

"Евидентно је да није довољно да се на подручју општине Фоча само 77 одсто дрвне масе у односу на прошлу годину додјељује домаћим дрвопрерађивачима, јер им то није довољно за производњу, а посебно што су неки намјеравали да повећају производњу и број радника", навео је Машић и додао да је критеријуме потребно дефинисати до краја године.

Мирјанић ће се сутра у 10.00 часова на Сокоцу састати са руководством предузећа "Шуме Српске", директорима шумских газдинстава са подручја седам општина, те представницима дрвопрерађивача Сарајевско-романијске регије.

Потом ће Мирјанић посјетити Центар за развој брдско-планинског подручја на Сокоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана