Оштријим мјерама сачувати живот моториста

Анита Јанковић Речевић
Оштријим мјерама сачувати живот моториста

Бањалука - Поражавајући подаци о страдалим мотоциклистима на домаћим саобраћајницама упалили су аларм надлежних у Српској, који од институција на нивоу БиХ траже да буде повећана старосна граница за вожњу мопеда и ограничавање кубикаже двоточкаша за почетнике.

Статистике показују да је на путевима Републике Српске у посљедњих шест година живот изгубио 71 мотоциклиста, док је њих 419 тешко повријеђено, због чега у Агенцији за безбједност саобраћаја РС сматрају да је потребно пооштрити законска рјешења. Због тога су недавно Савјету министара и Министарству комуникација и транспорта БиХ упутили иницијативу којом траже усклађивање домаћих прописа са директивом Европске уније, с циљем веће безбједности ове групе учесника у саобраћају.

У том документу, који је у посједу “Гласа Српске”, наведено је да, према Закону о основама безбједности саобраћаја БиХ, четрнаестогодишњаци имају право да управљају мопедом, док они који наврше 18 година имају право да полажу возачки испит за категорију мотоцикла и управљање мотором било које снаге, што је супротно европским правилима.

Предлажу да старосна граница за стицање права на управљање мопедом буде помјерена на минимално 15 година, јер је особа у тим годинама зрелија и рационалније размишља, те да возачи мотоцикла буду ограничени у погледу снаге мотора док не стекну одређено искуство у вожњи или не наврше одређен број година.

- Тинејџер са 14 година положи тестове о познавању саобраћајних прописа и вози мопед, а при томе не мора ништа научити о техникама управљања. Млади са 18 година купују моторе који развијају велике брзине, иако прије тога никада нису ни сјели на мотор, док возачи у ЕУ да би управљали великим моторима морају имати најмање 20 година и двије године искуства у вожњи мотоцикла категорисаног као А2, који се сматра прелазним између мопеда и јаких мотора - појашњава директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић и додаје да они који не испуњавају те услове возачку дозволу за велике моторе добијају тек када наврше 24 године.

Истиче да се у Српској од укупног броја страдалих у саобраћају 11,5 одсто односи на мотоциклисте, што је забрињавајуће, ако се узме у обзир да их је знатно мање у односу на возаче других моторних возила.

- Нису чак на путевима ни цијелу годину, а опет гину у толикој мјери. Разлог је баш тај што прерано сједају на моторе са великом снагом. Неопходно је да примијенимо правила у складу са ЕУ, јер није исто са 18 и 24 године сјести на велики мотор - категоричан је Радовић.

Предсједник бањалучког Мото-клуба “Стршљен” Синиша Праштало слаже се да је неопходно прописе у БиХ ускладити са онима из ЕУ.

- Препоручљиво је да дјеца до 18 година добију дозволу за управљање мотоциклом јачине до 50 кубика, а да прве двије године након пунољетства могу возити само оне до 250 кубика. Тек након тога треба дозволити да бирају кубикажу коју желе - каже Праштало. Додао је да има још много ствари које морају бити ријешене када је у питању мотоциклизам.

- Постоји море проблема кад су у питању мотоцикли. Познато је да су најмањи аерозагађивачи, да не стварају гужве у саобраћају и не заузимају много паркинг мјеста, а ми у РС немамо ниједно обиљежено паркинг мјесто за моторе. На аутопутевима плаћамо исту путарину као комби, који вози шест путника - навео је Праштало и додао да су неприлагођена брзина, али и неопрезност возача путничких аутомобила главни кривци за страдања мотоциклиста.

Савјети

Милија Радовић каже да у БиХ не постоје ни приручници који би младе и њихове родитеље увели у свијет мотоциклизма.

- Већина западних земаља има приручнике у којима се младима дају смјернице како да изаберу прави мотор, јер у тај свијет треба улазити постепено, а садрже и савјете о неопходној опреми - објаснио је Радовић и додао да у БиХ треба знатно више радити на едукацији мотоциклиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана