Оштетили буџет РС за 4,7 милиона КМ

swot.ba
Оштетили буџет РС за 4,7 милиона КМ

Бањалука – Пореска управа Републике Српске је у 2017. години надлежним тужилаштвима у РС доставила 26 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет РС у износу од 4,7 милиона марака.

Како сазнаје портал сњот.ба извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и неправилног издвајања средстава, злоупотреба овлаштења у привреди, те оштећења или повлашћивања повјерилаца.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима од почетка године, њих 15, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у тих 15 предузећа утајила порезе и доприносе и поднијела лажну пореску пријаву у укупном износу од 1.109.278 марака штете за буџет РС.

Поред тога, у 2017. години Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и пет извјештаја због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава правног лица, и то на начин да су одговорна лица у тим предузећима с цилјем заобилажења пословања преко блокираних редовних рачуна предузећа у банкама одобравали издвајање средстава предузећа у друге сврхе, као што су исплате обавеза из благајне предузећа у готовини.

Како је речено у ПУ РС, тако су забилјежени и случајеви регистрације другог предузећа на истој адреси и са истом дјелатношћу, које је вршило директну предају готовог новца блокираном предузећу, без преноса средстава преко рачуна та два предузећа, и без полагања тог готовог новца на жиро рачун код банака, већ су исплаћиване плате, потраживања и други трошкови.

На тај начин су неправилним усмјеравањем средстава путем готовинског плаћања својих обавеза директно проузроковали неспособност предузећа да правовремено плаћају доспјеле пореске обавезе наложене рјешењима Пореске управе РС, али и обавезе пријавлјене од стране пореског обвезника.

Дакле, издавањем средстава предузећа у друге сврхе, а не за плаћање доспјелих пореских обавеза, директно су ускратили средства која представлјају јавни приход, чиме су оштетили буџет РС. Укупна причињена штета по буџет РС само по основу овог кривичног дјела износи 2,9 милиона марака.

Такође, у 2017. години, три извјештаја тужилаштвима су поднијета и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 407.080 КМ. Исто тако, надлежним тужилаштвима су поднијета и три извјештаја због основа сумње да су одговорна лица три предузећа починила кривично дјело оштећења или повлашћивања повјерилаца, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу од 229.868 марака.

Ови подаци показују да је и у 2017. години наставлјен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са цилјем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана