Osoblje za izbore u školi

V. K.
Osoblje za izbore u školi

Sarajevo - Moderni centar za edukaciju učesnika u izbornom procesu, čiji je cilj podizanje njihovog znanja, trebalo bi da počne sa radom na jesen.

Ideja o uspostavljanju centra verifikovana je još krajem decembra 2013. godine kada je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela tu odluku, a pripreme su išle manje-više utvrđenom dinamikom sve do same završnice. Problem se pojavio kada je na red došla oprema jer je ponestalo novca za enterijer zbog čega su se iz CIK-a obratili za pomoć Savjetu ministara BiH. Od ministara su zatražili 60.000 KM, a novac im je odobren prošle sedmice iz budžetske rezerve.

U CIK-u kažu da će nabaviti konferencijske i daktilo stolice, radne fotelje i stolove da bi centar mogao početi sa radom s ciljem pravovremene pripreme za opšte izbore naredne godine. Planirano je da obuka članova izbornih komisija počne u septembru. Član CIK-a Branko Petrić kaže da je suština bolja edukacija.

- Centar je namijenjen za edukaciju svih nivoa izborne administracije, rukovodstava političkih stranaka, medija i nevladinog sektora. Mnogi problemi u izbornim ciklusima nastaju zbog needukovanosti onih koji su uključeni u proces, koji je kod nas prilično komplikovan i jednostavno se tome mora stati u kraj. To ne mogu raditi samouki ljudi i zato moramo sprovesti obuku. Ne možemo više tolerisati improvizacije i samoukost nekih nosilaca izbornog procesa koje štete cijelom procesu - rekao je Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana