Особље за изборе у школи

В. К.
Особље за изборе у школи

Сарајево - Модерни центар за едукацију учесника у изборном процесу, чији је циљ подизање њиховог знања, требало би да почне са радом на јесен.

Идеја о успостављању центра верификована је још крајем децембра 2013. године када је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела ту одлуку, а припреме су ишле мање-више утврђеном динамиком све до саме завршнице. Проблем се појавио када је на ред дошла опрема јер је понестало новца за ентеријер због чега су се из ЦИК-а обратили за помоћ Савјету министара БиХ. Од министара су затражили 60.000 КМ, а новац им је одобрен прошле седмице из буџетске резерве.

У ЦИК-у кажу да ће набавити конференцијске и дактило столице, радне фотеље и столове да би центар могао почети са радом с циљем правовремене припреме за опште изборе наредне године. Планирано је да обука чланова изборних комисија почне у септембру. Члан ЦИК-а Бранко Петрић каже да је суштина боља едукација.

- Центар је намијењен за едукацију свих нивоа изборне администрације, руководстава политичких странака, медија и невладиног сектора. Многи проблеми у изборним циклусима настају због неедукованости оних који су укључени у процес, који је код нас прилично компликован и једноставно се томе мора стати у крај. То не могу радити самоуки људи и зато морамо спровести обуку. Не можемо више толерисати импровизације и самоукост неких носилаца изборног процеса које штете цијелом процесу - рекао је Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана