Особе са психичким потешкоћама дискриминисане

Д. С.
Особе са психичким потешкоћама дискриминисане

Бањалука - Дискриминација људи са менталним потешкоћама још није разбијена у Српској, због чега многи који су суочени са тим проблемом избјегавају да потраже помоћ психијатра или психолога, јер се плаше осуде друштва.

На тај проблем јуче је указао велики број стручњака из Српске поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља, а овогодишња тема је "Ментално здравље на радном мјесту".

Према ријечима шефа Одсјека за здравствену заштиту у Министарству здравља и социјалне заштите Милана Латиновића, услуге установа за заштиту и унапређење менталног здравља у РС годишње затражи око 40.000 грађана.

- У РС неповољан утицај на ментално здравље, прије свега, имају послијератни период, затим сложена економска ситуација и велики проблеми у запошљавању - рекао је он.

Неуропсихијатар у Центру за заштиту менталног здравља Добој Десанка Цвијетић истакла је да је евидентиран раст броја случајева депресије, деменције као и говорно-језичких патологија и поремећаја понашања код дјеце.

- До уочавања пораста ових поремећаја дошло је, између осталог, због боље дијагностике, услова рада и искустава у овој области - казала је Цвијетићева.

Дан менталног здравља у Прњавору је обиљежен подјелом промотивног материјала суграђанима и изложбом радова корисника овог центра, насталих у радионицама радне терапије. Начелник Центра за заштиту менталног здравља у Бијељини Милан Новаковић истакао је да је ментално здравље у БиХ јако оштећено и процјењује се да више од 70 одсто људи има посттрауматски стресни поремећај из којег могу да се развију психијатријска обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана