Основци одмјерили снаге на такмичењу

Срна
Основци одмјерили снаге на такмичењу

Бањалука - Међународна спортско-едукативна и забавна манифестација “Лоптарија”, у оквиру које су се дјеца из осам бањалучких основних школа такмичила у више дициплина, одржана је данас у Бањалуци.

Дјеца су се такмичула у игри спретности, игри “Покажи шта знаш”, фер-плеју, фудбалу три на три, екологији, кулинарству, те пјевачким и плесним представама. Учеснике манифестације у дворани “Обилићево” у име града поздравила је координатор у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт Љубинка Драгојевић, која је рекла да је свака школа дошла са са екипом од 20 ученика.

“Дјеца су се наоружала способношћу, спретношћу и фер-плеј расположењем”, рекла је Драгојевићева новинарима.

Драгојевићева је рекла да се ова манифестација одржава другу годину заредом и да ће побједничка екипа учествовати у регионалном такмичењу које ће бити одржано крајем октобра у Београду.

“Ово је прилика да ученици осам бањалучких школа међусобно одмјере снаге и покажу колико вриједе”, рекла је Драгојевићева.

Она је рекла да смисао овог пројекта није само показати спретност дјеце, него да има и многе друге поруке које су такође битне за васпитање дјеце, а ријеч је, прије свега, о подизању еколошке свијести.

Драгојевићева је истакла да је сваки учесник екипе имао задатак да понесе најмање килограм старог папира који ће бити правилно распоређен у контејнере, као и да донесе домаћи хљеб, да би показали на који начин се у домаћинствима он припрема.

Она је рекла да су гости из Словеније донијели и своје чувене крањске кобасице, чиме је обједињена кухиња Републике Српске и Словеније.

“Лијепа је прилика да се дружимо и јачамо мостове пријатељства и сарадње са сусједном, пријатељском земљом Словенијом, а посебно са Љубљаном која је уједно и град партнер Бањалуке”, рекла је Драгојевићева.

Конзул Словеније у Бањалуци Марјан Ристић рекао је новинарима да Бањалука има добре односе са словеначким градовима, а да је данашња манифестација прилика за дружење младих у такмичарском духу и склапање нових пријатељстава која ће опстати и након ове манифестације.

“На овај начин покушавамо да едукујемо младе генерације у духу партнерства, пријатељства и разумијевања различитости, што је циљ ове манифестације”, рекао је Ристић.

Аутор пројекта “Лоптарија” из љубљанског Медија шпорта Славко Сакелшек рекао је да је ова манифестација можда више потребна старијима, јер дјеца нису оптерећена прошлошћу.

Сакелшек је рекао да је циљ манифестације да дјеци буду представљени здрав начин живота и физичке активности, вриједности фер-плеја, једнакости, солидарности, поштења, дружења и игре.

Координатор овогодишњег догађаја је Основна школа “Станко Ракита” са Градском управом Бањалука.

“Лоптарија” је међународни пројекат који укључује Словенију, Италију, Аустрију, Мађарску, Хрватску, Сјеверну Македонију, Србију, Црну Гору и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана