Осмијеси малих хероја јачи од опаке болести

Милијана Латиновић
Осмијеси малих хероја јачи од опаке болести

Бањалука - Највећа жеља дјечака Андреја Митровића је да побиједи опаку болест која му краде дјетињство и да шести рођендан, 9. марта, прослави са својим другарима код куће у Братунцу.

Весели дјечак умиљатог погледа један је од шест малишана који тренутно бораве у "родитељској кући" у Бањалуци.

Тешка болест довела га је у децембру прошле године на Универзитетски клинички центар РС, након што су му љекари у Тузли открили "Хочкинов лимфом" односно тумор лимфних жлијезда. Тренутно прима трећу терапију на Одјелу дјечије хематоонкологије на УКЦ РС, а када није у болници вријеме проводи у "родитељској кући", која му је сада други дом.

Играоница чије зидове красе јунаци цртаних филмова, мноштво књига и играчака најдраже му је мјесто у овој кући. Вријеме проводи слажући лего коцке које су му најдража играчка или за рачунаром игра видео-игрице.

Током цијелог разговора Андреј није скидао осмијех с лица, а његове ријечи да ће кад порасте бити љекар који ће лијечити дјевојчице и дјечаке, потпуно су нас разоружале.

- Лијепо ми је овдје, имам другаре, али ми недостаје моја најбоља другарица Анђела из Братунца - рекао је Андреј.

Пуна оптимизма и храбрости, највећу Андрејеву битку раме уз раме с њим бије његова мајка Ружица. Сазнање о болести њеног дјетета било је, како каже, нешто најтеже што је доживјела.

- Нисам могла да вјерујем да је моје дијете болесно. Требало ми је доста времена да схватим и да скупим снаге да се борим за његово здравље - казала је Ружица и додала да је од првих симптома до успостављања дијагнозе прошло више од годину.

Ова храбра мајка којој сваки дан почиње само једном жељом, да њен син добије битку с опаком болешћу, у "родитељској кући" пронашла је не само сигурно уточиште за себе и дијете, већ и подршку и разумијевање других мајки које бију исту битку.

- Једна другој смо и ослонац и пријатељ. Лакше је када свој бол подијелиш с неким ко пролази кроз исту ситуацију - рекла је Ружица и додала да би без подршке супруга, његових и њених родитеља свака битка унапријед била изгубљена.

У вријеме наше посјете "родитељској кући", поводом 15. фебруара, Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести, Андреју су у посјети били млађи брат Његош и отац Бошко.

Уточиште под кровом "родитељске куће", од отварања у септембру 2016. године, пронашло је 47 малишана из свих крајева Српске који су се лијечили на УКЦ РС.

- У кући је тренутно шест малишана. Покушавамо као и до сада да ријешимо питање финансирања и надам се да ћемо у томе успјети до краја ове године - рекла је управница "родитељске куће" Катица Керкез.

Колико је постојање ове куће важно најбоље свједочи податак Одјељења дјечије хематоонкологије да се број малишана који се лијече од малигних болести мијења из дана у дан.

- Најмлађи пацијент који се тренутно лијечи има двије и по године. Најчешћи су тумори мозга и костију, а малигне болести леукемија и лимфоми - истакла је шеф овог одјељења Јелица Предојевић-Самарџић и додала да успјешност лијечења зависи од бројних фактора, те да најбољу прогнозу за оздрављење имају обољели од акутне лимфобластне леукемије.

Обиљежавање

Катица Керкез је истакла да ће данас, поводом Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести, у сарадњи са Музејем РС организовати ликовну радионицу. Придружиће им се и Дјечији студио глуме "Рода" са представом "Несташно паче".

- Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" организује данас у Банском двору академију под називом "За храбра мала срца" - рекла је Керкез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана