Osam gazdinstava ostalo u minusu

Cvija Mrkonjić
Osam gazdinstava ostalo u minusu

Banjaluka - "Šume RS" ostvarile su u prvih šest mjeseci ove godine dobit od 641.529 KM, a sedam šumskih gazdinstava i Centar za gazdovanje kršom završili su polugodište u minusu.

Prihodi preduzeća, prema šestomjesečnom finansijskom izvještaju u koji "Glas Srpske" imao uvid, iznosili su 83,78 miliona, a rashodi 83,14 miliona maraka.

Kada su u pitanju šumska gazdinstva koja su poslovala negativno najveći minus imao je "Birač" iz Vlasenice - 983.902 maraka. Šumsko gazdinstvo "Gorica" iz Šipova poslovalo je sa gubitkom od 388.780 KM, a slijede "Panos" iz Višegrada sa 208.161 i "Zelengora" iz Kalinovika sa 205.719 maraka. Gubitak na kraju polugodišta imali su i "Botin" iz Nevesinja, "Romanija" iz Sokoca, "Jahorina" iz Pala, te Centar za gazdovanje kršom.

Dragan Grabovac, koji je do 30. jula bio vršilac dužnosti direktora "Šuma RS", kaže da je uprava ovog javnog preduzeća nedavno dala pozitivnu ocjenu polugodišnjem finansijskom izvještaju.

- Sve je uredno i stanje u preduzeću je stabilno. Praktično svi parametri imaju pozitivan trend tako da do kraja godine sva gazdinstva treba da posluju pozitivno - rekao je Grabovac.

Zbog loših poslovnih rezultata nedavno su smijenjeni direktori šumskih gazdinstava "Zelengora" Zoran Šupeta i "Birač" Samojko Palangetić. Direktorsku fotelju u "Zelengori" zauzeo je Slobodan Škobić, a Radenko Lukić je došao na čelo "Birča". Iz uprave "Šuma RS" su tada poručili da će "sječa" neuspješnog kadra biti nastavljena ukoliko na kraju prvog polugodišta ne bude poboljšanja i da će biti smijenjeni i direktori ostalih šumskih  gazdinstava koja su lani negativno poslovala. Sa gubitkom su prošlu godinu završili "Jahorina", "Birač", "Botin", "Panos", "Doboj", "Zelengora", "Majevica" iz Lopara i "Vrbanja" iz Kotor Varoša.

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora "Šuma RS" Risto Marić kazao je da ne može govoriti o smjenama dok se ne upozna sa situacijom u šumskim gazdinstvima.

- Preduzimaću mjere da saniraju gubitke, a o budućim smjenama odlučivaće uprava i resorno ministarstvo. Funkcije direktora biće upitne u svim gazdinstvima koja na kraju godine ponovo iskažu gubitak - poručio je Marić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da su mjere Vlade u vezi sa "Šumama RS" već dale pozitivne rezultate.

- "Šume RS" imaju sve bolje rezultate. Posljednjih godinu postignuta je značajna stabilnost ovog preduzeća i to je vrlo značajna pretpostavka da smo prevazišli krizni period - rekao je Đokić navodeći da "Šume" treba da budu profitabilno preduzeće i važan podsticaj ukupnog razvoja RS i podrška budžetu.

 

Gubitaši u prvom polugodištu 2015.

983.902 - "Birač" Vlasenica

388.780 - "Gorica" Šipovo

208.161 - "Panos" Višegrad

205.719 - "Zelengora" Kalinovik

136.400 - "Botin" Nevesinje

125.332 - "Romanija" Sokolac

49.165 - "Jahorina" Pale

31.861 - Centar za gazdovanje kršom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana