Оружане снаге да заштите границе од миграната, у противном протести

ATV
Оружане снаге да заштите границе од миграната, у противном протести

Општинске власти Велике Кладуше траже хитно затварање мигрантског прихватног центра “Мирал” због, како кажу, безбједности грађана. Општински кризни штаб упутиће и захтјеве амбасадама држава из којих су стигли илегални мигранти.

Њих питају - шта радите на идентификацији својих држављана? У Кладуши више не знају како да се изборе са најездом миграната па траже и ангажман Оружаних снага БиХ на заштити границе. Уколико не буде тако, најављују могућност нових протеста. 

Због све веће угрожености грађана и њихове имовине на подручју Велике Кладуше, те константног игнорисања проблема од институција БиХ, протести грађана Велике Кладуше су крајња мјера која ће бити предузета ако се не удовољи захтјевима. 

Мигрантском кризом бавио се и Омбудсман за људска права БиХ. Прогнозе нису оптимистичне јер се процјењује да би ове године у БиХ могло да уђе дупло више миграната него прошле. Судећи по томе, опет ће се постављати полицијски пунктови, мигранти ће се распршити на све стране покушавајући да се домогну Бихаћа, Цазина или Кладуше одакле сматрају да им је најлакше прећи на територију ЕУ. 

“Па ће Унско-сански кантон блокирати улазак на своју територију а послије тога ће канотни у Херцеговини а имали смо такву ситуацију прошле године, блокирати своју територију. Негдје око Добоја ће бити полиција, и замилите шта се даље дешава. Оно што је кључна реченица у свему је: Управљајмо кризом јер у супротном она ће управљати нама”, каже Љубинко Митровић, Омбудсман за људска права БиХ.

Од почетка године до краја фебруара, Служби за послове са странцима пријављено је око 1.700  илегалних миграната. Више од 80 одсто су економски мигранти, а највише их долази из Пакистана, Ирака, Алжира и Марока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана