Ормарићи спасили тек ријетке ђаке

Д. Келеч, С. Тасић
Ормарићи спасили тек ријетке ђаке

Бањалука - Претешке торбе један су од главних криваца деформитета кичме многих ученика у РС, али, нажалост, ријетке су школе успјеле да обезбиједе ормариће или просторије за одлагање уџбеника и остале опреме.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да већ двије године свим школама апелују да пронађу начин како би ријешиле ово питање. То је, како истиче, од кључног значаја за све ђаке, а посебно за оне млађег узраста.

- Нажалост, увијек је исто оправдање - нема новца. Ипак, наставићемо са овом причом и то сваког дана како бисмо је напокон довели до краја - истакао је Дамјановић.

Идућих дана ће, како каже, свим школама послати упитнике да утврде шта су урадили о том питању.

- Најлакше је рећи да нема новца - додао је Дамјановић, који сматра да се уз мало труда ипак може много тога урадити.

Основна школа "Иво Андрић" у Бањалуци једна је од ријетких која је ипак успјела ђацима да обезбиједи ормариће. Директор школе Жељка Опачић истиче да су они намијењени искључиво малишанима који похађају разредну наставу.

- У свакој учионици има ормарић. У њих ђаци од првог до петог разреда могу оставити радне свеске, атласе и уџбенике који им тог дана не требају код куће - истиче Опачићева.

И она сматра да је највећи проблем у недостатку новца, који како каже, спречава набавку ормарића и за остале ђаке.

- Осим набавке ормарића, неопходно је едуковати родитеље. Многи не обраћају пажњу какве свеске дјеца купују, па често видимо да носе оне са тврдим корицама, које им додатно оптерећују торбе - објашњава Опачићева.

И у приједорској Основној школи "Петар Кочић" већ три године имају ормариће. Ормарићи ведрих боја смјештени су у ходницима. Осим вишеструке користи, представљају и украс школског амбијента.

Директор школе Горана Босанчић каже да су их поставили на иницијативу Педагошког завода РС.

- Пројекат "Олакшајмо школску торбу" реализован је уз помоћ предузећа "Јавор", које је донирало 1.500 марака и школе која је додала још толико - казала је Босанчићева.

Према њеним ријечима, захваљујући том новцу набавили су 36 ормарића са девет преграда.

- Ученици их веома одговорно користе. Тиме развијају и способност организовања, планирања и коришћења одређеног простора - истакла је Босанчићева.

Додаје да су школске торбе коначно лаганије, а ђаци и родитељи задовољни овим распоређивањем, највише из здравствених разлога.

Мјере које је РПЗ РС наложио школама у фебруару 2014. године

- у сеоским и приградским школама омогућити да књиге и прибор ђаци остављају у школи

- у градским школама обезбиједити ормариће

- водити рачуна о томе да ученици немају истог дана предмете за које имају много књига

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана