Orao leti prema ugovoru sa Rusima

Ž. K.
Orao leti prema ugovoru sa Rusima

Banjaluka - Vazduhoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine zadužiće se kod Investiciono-razvojne banke (IRB) RS za deset miliona maraka kako bi kupili licencu za remont helikopterskih motora od Vazduhoplovnog zavoda "Klimov" iz Sankt Peterburga.

Ovom državnom preduzeću i njegovim radnicima uskoro bi moglo svanuti jer je na pomolu rješenje problema koji je mjesecima kočio realizaciju unosnih ugovora sa ruskim partnerom.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima IRB-a i "Orla" data saglasnost za nastavak investicionih planova putem kreditnog zaduženja.

- Planom je predviđeno da finansijska sredstva za realizaciju projekta, koji podrazumijeva nabavku potrebnih licenci, opreme i obuku kadra, budu obezbijeđena iz kreditnih sredstava i vlastitih sredstava društva - kažu u Ministarstvu industrije i dodaju da je riječ o preduzeću od strateškog interesa za Srpsku i značajnom projektu koji dugoročno obezbjeđuje njegovo sigurno i stabilno poslovanje.

Iz resornog ministarstva su poručili da u potpunosti podržavaju poslovne planove tog preduzeća koji podrazumijevaju saradnju sa Vazduhoplovnim zavodom "Klimov" iz Ruske Federacije u periodu od 2016. do 2018. godine.

Prije nekoliko dana u Vladu i "Orao" stigla je prečišćena verzija ugovora koji Rusi nude. Ukoliko on bude zaključen Srpska će zarađivati do 400.000 dolara po remontovanom motoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana