Орао лети према уговору са Русима

Ж. К.
Орао лети према уговору са Русима

Бањалука - Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине задужиће се код Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС за десет милиона марака како би купили лиценцу за ремонт хеликоптерских мотора од Ваздухопловног завода "Климов" из Санкт Петербурга.

Овом државном предузећу и његовим радницима ускоро би могло сванути јер је на помолу рјешење проблема који је мјесецима кочио реализацију уносних уговора са руским партнером.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да је на јучерашњем састанку са представницима ИРБ-а и "Орла" дата сагласност за наставак инвестиционих планова путем кредитног задужења.

- Планом је предвиђено да финансијска средства за реализацију пројекта, који подразумијева набавку потребних лиценци, опреме и обуку кадра, буду обезбијеђена из кредитних средстава и властитих средстава друштва - кажу у Министарству индустрије и додају да је ријеч о предузећу од стратешког интереса за Српску и значајном пројекту који дугорочно обезбјеђује његово сигурно и стабилно пословање.

Из ресорног министарства су поручили да у потпуности подржавају пословне планове тог предузећа који подразумијевају сарадњу са Ваздухопловним заводом "Климов" из Руске Федерације у периоду од 2016. до 2018. године.

Прије неколико дана у Владу и "Орао" стигла је пречишћена верзија уговора који Руси нуде. Уколико он буде закључен Српска ће зарађивати до 400.000 долара по ремонтованом мотору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана