Optužnica za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima u Goraždu i Višegradu

Srna
Optužnica za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima u Goraždu i Višegradu

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica optuženih za ratne zločine počinjene nad 20 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada tokom 1992. i 1993. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga.

Oni su optuženi da su za vrijeme rata u svojstvu komandanata i pripadnika Teritorijalne odbrane takozvane Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada /Međeđa/, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima odnose se na zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su počinjeni u improvizovanom vojnom zatvoru u Kaošticama u Međeđi, kao i objektima za zatočenje u zgradi “Ziola” u Goraždu.

U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda zarobljenicima srpske nacionalnosti, da su lično učestvovali u njihovim mučenjima i zlostavljanjima, te da nisu preduzeli mjere da to spriječe, niti da kazne počinioce.

Od posljedica zlostavljanja i zarobljavanja podlegla su dva zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno.

Ramić, Topalović, Selimović, Mićivoda i Stovrag optuženi su za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 100 svjedoka i tri stručna vještaka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana