Опстанак Аеродрома РС угрожавају губици и тужбе

М. Ми.
Опстанак Аеродрома РС угрожавају губици и тужбе

Бањалука - Пословање "Аеродрома РС" зависи од дотација Владе, а акумулирани губици из ранијих година чине скоро половину капитала, што може утицати на опстанак овог предузећа.

На ове проблеме јавног предузећа указала је независна ревизорска кућа "Адитон", која је "Аеродромима РС" за финансијске извјештаје за 2016. дала позитивно мишљење.

Нагласили су да предузеће оствареним приходима не намирује ни половину расхода, а уз субвенције Владе РС након дужег периода, другу годину у континуитету исказало је добитак у пословању.

Ревизори су скренули пажњу и на вриједност спорова у износу од 730.933 КМ у којима су "Аеродроми" тужена страна.

- Предузеће су тужили "Зиф Полара Инвест фонд" и "Зиф Кристал Инвест фонд", а вриједност спорова је 215.387, односно 506.571 марку. Исходи ових парница су неизвјесни, а "Аеродроми РС" нису резервисали новац за покриће трошкова у случају да спорове изгубе. Поред тога, предузеће су тужила два радника која траже накнаду 8.975 КМ - наведено је у извјештају ревизора.

С друге стране, "Аеродроми РС" воде судску парницу против авио-компаније "БХ ерлајнс" из Сарајева ради наплате потраживања од 254.252 марке без затезних камата.

У овом спору пресуђено је у корист "Аеродрома РС", али новац још није наплаћен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана