Опасност вреба и из играчака

Драгана Келеч
Опасност вреба и из играчака

Бањалука - Продужни каблови, електричне пегле, фенови, гријалице, бицикли, дјечије столице за храњење и играчке само су дио производа који су ове године повучени са тржишта БиХ због тога што су опасни за потрошаче.

У Инспекторату РС рекли су да је послије лабораторијских испитивања наложено повлачење са тржишта 32 продужна кабла, 21 кварцна собна гријалица, 14 електричних пегли и 229 "мишића", односно плутајућих помагала, за које је утврђено да представљају ризик за потрошаче.

Додали су и да је републичка здравствена инспекција наложила повлачење 117 разних козметичких средстава, као што су шампони, дезодоранси, креме, фарбе за косу, лосиони, пјене и лакови за косу. Агенција за надзор над тржиштем БиХ објавила је на свом сајту да је само средином овог мјесеца наређено повлачење неколицине дјечијих бицикала попут марки "адриа 12PT", "лолипоп", "BMX super star", "spiderman" јер представљају озбиљан ризик од повреда дјетета, због тога што не испуњавају безбједносне захтјеве.

- Из продаје је наређено повлачење и разних плутајућих помагала, попут марке "Хело Кити", "Пепељуга" и "Спајдермен", јер нису били усклађени са наредбом о личној заштитној опреми - објавила је Агенција.

На сајту Агенције стоји и да су са тржишта наредили повлачење пегли, фенова и продужних каблова разних произвођача, јер је постоји опасност да се приликом њиховог коришћења изазове пожар или струјни удар.

- Из продаје је повучен и спреј за сунчање "алверде", ради предострожности и са циљем додатне провјере заштитног фактора 20, као и играчке од порцулана, због тога што су представљале ризик од повреда, с обзиром на то да су израђене од лако ломљивог материјала - навела је ова Агенција.

У Покрету потрошача РС апелују да се на домаћем тржишту налази низ производа из увоза који су неквалитетни, због чега треба бити обазрив приликом куповине.

- Неопходно је сачувати рачуне за сваки купљени производ, да би ако се утврди да су неквалитетни или неисправни могли уредно вратити трговцу - савјетују у Покрету потрошача РС.

Храна

У Инспекторату РС кажу да је у овој години по налогу инспекције за храну из унутрашњег промета повучено око 140 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу, због истеклог рока употребе, промјене сензорних својстава и неодговарајућих декларација.

- Најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана