Опасност у Поштама Српскевреба и раднике и новац

Горан Обрадовић
Опасност у Поштама Српскевреба и раднике и новац

Бањалука - Радници обезбјеђења у "Поштама Српске" упозорили су на то да им је због смањења броја запослених у тој служби угрожена безбједност, али и да новац који чувају није сигуран.

Запослени ангажовани на пословима обезбјеђења у "Поштама Српске" у Бањалуци кажу да неријетко по четири или више дана узастопно раде ноћне смјене од када је смањен број радника.

- Радимо веома сложен и опасан посао, а с обзиром на то да чувамо и велике количине новца, страхујемо и за живот. У великим пословницама у којима се налазе трезори са новцем раније су током ноћи радила по два или три чувара. Велики број радника је, међутим, отпуштен и сада се дешава да велику пословницу чува само један радник. Због недостатка радника дешава се да скоро цијелу седмицу радимо ноћну смјену, јер нема ко да нас замијени. Када смо на годишњем одмору, не смијемо нигдје отпутовати, јер се веома често дешавало да нас позову на посао. Прековремени рад нам никада није плаћен - казао је један од радника обезбјеђења у "Поштама Српске".

Он је истакао да због величине објекта један чувар ни теоретски не може да га потпуно обезбиједи.

- Радник током ноћи мора да прегледа све просторије и затим неколико пута обиђе око објекта. Док смо на једном крају објекта други је потпуно необезбијеђен. Посебан проблем је што се у тим филијалима налазе трезори са новцем. Скоро се десило да је један од колега када је обилазио објекат примијетио неколико сумњивих особа, а знамо и да су пљачке у посљедње вријеме веома честе - рекао је један од радника.

Запослени у служби обезбјеђења тврде да су без посла остали искусни и обучени радници, а да су у службу обезбјеђења прекомандовани запослени из других сектора.

- Доведени су људи без икаквих квалификација, који никада ништа слично нису радили. У службу обезбјеђења у једној бањалучкој пословници пребачена је жена која је 15 година радила као чистачица у овом предузећу. Осим тога, за шефа службе за обезбјеђење именован је пензионер - жале се радници и наводе да су челницима предузећа неколико пута слали дописе и упозоравали их на проблеме, али да се није одмакло даље од обећања да ће они бити отклоњени.

Портпарол "Пошта Српске" Жељка Кољанчић каже да су на пословима обезбјеђења углавном ангажовани бивши борци и ратни војни инвалиди, који због здравствених проблема често одлазе на боловање.

- У "Поштама Српске" постоји служба обезбјеђења, али дио радника се воде као портири, јер немају сертификате за обављање ових послова и немају дозволу за ношење оружја. Овдје је ријеч о дугогодишњим радницима, па предузеће није хтјело да их отпусти, без обзира на то што немају потребне сертификате. Због проблема и све чешћих одлазака радника на боловање, "Поште Српске" планирају да ангажују агенцију за обезбјеђење, која би преузела ове послове - рекла је Кољанчићева и додала да за вишак радних сати добијају слободан дан.

Техничко обезбјеђење

Жељка Кољанчић је рекла да су све пословнице "Пошта Српске" обезбијеђене и техничком заштитом.

- Осим безбједносног система, имамо одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова РС, чији припадници, уз наше запослене, обезбјеђују пословнице које имају трезор - рекла је Кољанчићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана