Опасно уље у кругу бањалучког “Инцела” засуто отпадом

Драгана Орловић
Опасно уље у кругу бањалучког “Инцела” засуто отпадом

Бањалука - Еколошки инспектори пронашли су јуче на новој локацији у кругу пословне зоне “Инцел” у Бањалуци велике количине просутог уља непознатог поријекла, које је било затрпано отпадом, а за које се сумња да би могло бити опасна материја пирален.

То је “Гласу Српске” потврдио директор Института за заштиту и екологију  РС Предраг Илић, који је рекао да је током детаљне инспекцијске контроле утврђено да је просуто неколико резервоара опасног уља и да је тај дио земљишта потом засут “шутом”.

Њихов еколошки инспектор је, како каже, одмах по пријави да је пронађено ово изливено уље, изашао на терен и узео узорке за детаљно испитивање.

- Просута је већа количина опасног уља за које одстоји сумња да би могао бити пирален, али то ћемо знати када добијемо резултате анализа. Узета су три узорка земљишта, а урађене анализе показаће да ли је и колика концентрација штетних материја - истакао је Илић.

Према његовим ријечима, резултати анализа биће познати за десетак дана.

Ово просуто уље пронађено је у близини фирме “Гасбетон целкон”, од које јуче нисмо успјели добити информације да ли знају о каквом уљу је ријеч.  Куће се налазе на свега 50 метара од локације на којој је пронађено опасно уље, због чега одстоји страх и забринутост о могућој контаминацији стоке, воћа и поврћа. Приступ и рад на том земљишту је забрањен, док не буде утврђено о каквој материји је ријеч.

У Инспекторату РС јуче су рекли да су Влади Српске, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарству здравља и социјалне заштите, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС још у петак доставили све информације којима су располагали, као и резултате анализа о случају “пирален”.

- Детаљније информације имаћемо након што се заврши додатно узорковање и анализе узетих узорака. Колико времена је потребно за све анализе зависи од лабораторије - поручили су из Инспектората.

Додали су и да је еколошки инспектор обиљежио забрану приступа објекту гдје се десио нови инцидент, како би спријечили приступ неовлашћеним лицима. Раније је потврђено из Инспектората РС да су канцерогено уље пирален, те тешки метали пронађени у узорцима узетим са локације старе Енергане, у кругу бањалучког “Инцела”.

Вода исправна

Тамна мрља која се појавила прошле седмице у кањону ријеке Врбас и изазвала сумњу у исправност воде за пиће, без разлога је изазвала забринутост, јер су, како кажу у бањалучком “Водоводу” обављене контроле и утврђено је да нису регистроване никакве промјене у квалитету воде.

- Сви анализирани параметри у сировој води одговарају првој и другој класи вода према Уредби о класификацији вода и категоризацији водотока, у коју спада вода на водозахвату Новоселија - рекли су у “Водоводу” и додали да заједно са Инспекторатом РС и Институтом за заштиту здравља РС настављају пратити ситуацију на терену.

Испитивања квалитета воде јуче су обавили и инспектори Института за воду из Бијељине.

- Инспектори су изашли на терен и до краја седмице ћемо имати најважније резултате - рекао је директор тог института Миленко Савић.

А. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана