Ombudsman za djecu RS: Masovna okupljanja opasna za djecu

nezavisne.com
Ombudsman za djecu RS: Masovna okupljanja opasna za djecu

Banjaluka - Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske, poručila je da roditelji snose odgovornost za svoju djecu i mogu ih voditi gdje hoće, i na javne skupove, mirne proteste, stadione, koncerte, ugostiteljske objekte i slično, ali da moraju preuzeti i odgovornost za eventualne posljedice za djecu zbog rizika koje takvi skupovi nose.

“UN konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje države potpisnice da obezbijede da svi subjekti moraju svoje aktivnosti koje se tiču djece i u kojima su uključena djeca sprovoditi isključivo u njihovom najboljem interesu, pa tako i u naprijed navedenim okolnostima”, stoji u saopštenju Ombudsmana za djecu RS.

Navode da pitanje učešća djece na protestima nije regulisano propisima, ali da najbolji interes djeteta mora biti prioritet u svim aktivnostima koje se tiču djeteta.

“Masovna okupljanja, protesti i slično uvijek nose određene rizike, koji mogu dovesti u pitanje bezbjednost djece i njihovo pravo na zaštitu. Odgovornost je odraslih da, imajući u vidu moguće rizike, osiguraju da bezbjednost djece ne bude dovedena u pitanje”, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana