Olujni vjetar i poplave prijete Hercegovini

Ž. K.
Olujni vjetar i poplave prijete Hercegovini

Banjaluka - Hidrometeorološki zavod RS izdao je crveni nivo meteoalarma za područje Hercegovine, a velike količine padavina koje se danas očekuju na području Trebinja i Bileće pratiće olujni udari južnog vjetra.

- Očekuje se da će u južnom dijelu Hercegovine pasti od 100 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, a pratiće je udari vjetra brzine od 20 do 25 metara u sekundi koji se prognoziraju i za Krajinu. U ostalim predjelima duvaće umjeren do jak jugo - kaže meteorolog Milica Đorđić.

Za banjalučku i fočansku regiju izdat je narandžasti meteoalarm. U Podrinju se očekuje oko 40 litara kiše koja može izazvati porast vodostaja rijeka.

- Stanovništvu ovih područja savjetujemo oprez, jer velike količine padavina mogu izazvati poplave lokalnog karaktera, a pri tim brzinama vjetra može doći do pada granja starog drveća, crijepa ili čupanja elektroinstalacija - kaže Đorđić.

Iz odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite u Trebinju kažu da prate meteoalarm koji najavljuje velike količine padavina sve do 10. februara i da su jedinice na višem stepenu pripravnosti.

- Sva upozorenja prosljeđujemo gradonačelnicima i načelnicima Trebinja, Bileće, Nevesinja i Gacka gdje se održavaju sjednice opštinskih štabova. Civilna zaštita i lokalne zajednice su dobile precizna uputstva i spremno dočekuju nove padavine - potvrđeno je iz Republičke uprave civilne zaštite u Trebinju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana