Олујни вјетар и поплаве пријете Херцеговини

Ж. К.
Олујни вјетар и поплаве пријете Херцеговини

Бањалука - Хидрометеоролошки завод РС издао је црвени ниво метеоаларма за подручје Херцеговине, а велике количине падавина које се данас очекују на подручју Требиња и Билеће пратиће олујни удари јужног вјетра.

- Очекује се да ће у јужном дијелу Херцеговине пасти од 100 до 120 литара кише по метру квадратном, а пратиће је удари вјетра брзине од 20 до 25 метара у секунди који се прогнозирају и за Крајину. У осталим предјелима дуваће умјерен до јак југо - каже метеоролог Милица Ђорђић.

За бањалучку и фочанску регију издат је наранџасти метеоаларм. У Подрињу се очекује око 40 литара кише која може изазвати пораст водостаја ријека.

- Становништву ових подручја савјетујемо опрез, јер велике количине падавина могу изазвати поплаве локалног карактера, а при тим брзинама вјетра може доћи до пада грања старог дрвећа, цријепа или чупања електроинсталација - каже Ђорђић.

Из одјељења Републичке управе цивилне заштите у Требињу кажу да прате метеоаларм који најављује велике количине падавина све до 10. фебруара и да су јединице на вишем степену приправности.

- Сва упозорења просљеђујемо градоначелницима и начелницима Требиња, Билеће, Невесиња и Гацка гдје се одржавају сједнице општинских штабова. Цивилна заштита и локалне заједнице су добиле прецизна упутства и спремно дочекују нове падавине - потврђено је из Републичке управе цивилне заштите у Требињу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана