Олимпијска љепотица враћена на свјетски врх

Глас Српске
Олимпијска љепотица враћена на свјетски врх

Јахорина - На скијашкој стази Пољице на Јахорини одржана је "Трка познатих љубитеља Јахорине", која је окупила око 73 истинска заљубљеника у скијање, а отворио ју је прослављени италијански скијаш Алберто Томба.

Прво мјесто у мушкој категорији у суботу увече освојио је Максим Кусмук, друго Владимир Лучић и треће Александар Провић. У женској категорији Жана Новаковић освојила је прво мјесто, друго Мирјана Гранзов, док је треће мјесто припало Сари Лучић. Маркетинг менаџер хотела "Термаг" Немања Вучетић рекао је да је наступило 20 жена и 53 мушкарца и да су у овом хотелу поносни што су један од организатора "Трке познатих љубитеља Јахорине".

- Био је велики одзив грађана и трка је на једном мјесту окупила све оне који заиста воле ову планину. Све је протекло у најбољем реду - рекао је Вучетић и додао да су предвозачи мушке трке били параолимпијци Фахрудин Ћатовић, Нијаз Мемић и Јовица Гореда.

Скијашки ас Томба рекао је да се нада да ће долазити чешће, како би промовисао Јахорину и њен туризам.

- Нисам учествовао у трци, али моје колеге су ми пренијеле своје утиске, тако да заиста вриједи доћи на ову планину и скијати било као туриста аматерски или тренирати уколико се професионално бавимо овим спортом - изјавио је Томба.

Он је истакао да треба много улагати у скијање као спорт, али да треба имати и воље и жеље.

- Млади који желе да се баве овим спортом треба да имају и некога ко ће их усмјерити на прави пут - навео је Томба.

Осим Томбе, који је био главна звијезда трке, учествовале су и бројне јавне личности, међу којима су скијаш Бојан Крижај, Јуре Кошир, Жана Новаковић, Звонимир Ђукић Ђуле, Синиша Михајловић, Марко Кусмук, Ана Станић, Мирослав Тањга, Весели Јевросимовић, Михајло Пјановић, Огњен Короман, Лајла Торлак, Невен Бошковић и многи други.

Глумац Франо Ласић рекао је да цијели живот скија на Јахорини и обожава ову планину, али да се није такмичио већ да је дошао да подржи ову акцију како би Јахорина поново постала олимпијска планина, као што је била. Пјевачица Ана Станић истакла је да је задовољна стазом, атмосфером, људима, те да је ово одличан начин за промоцију Јахорине.

Најуспјешнији скијаш бивше Југославије Бојан Крижај нагласио је да је поносан што је у друштву предсједника РС Милорада Додика и спортских колега.

- Драго ми је да смо опет на Јахорини. Био сам присутан и када се реконструисала и сада када се ствари завршавају. Надам се да ћемо заједно остварити циљ које Јахорина заслужује - рекао је Крижај.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић захвалио је гостима и скијашима који су боравили на Јахорини, нагласивши да је велика част бити њихов домаћин.

Љевнаић је рекао да је највећи утисак чињеница да је у суботу на Јахорини било 3.000 скијаша. Изразио је задовољство што је ове године Олимпијски центар доживио резултат који нико није очекивао.

- Ми смо радом и резултатима показали да Јахорина може да се врати у сам свјетски врх - рекао је Љевнаић.

Он је, у име Олимпијског центра, захвалио Додику, који их је подржао и вјеровао у њих и прије почетка ове сезоне. Додик је изјавио да је ова туристичка дестинација веома важна за Српску и њене грађане, те најавио њен даљи развој.

- Инфраструктурни и логистички садржаји који су потребни да прате овако важну туристичку дјелатност биће готови већ на љето, а Јахорина ће моћи да ради и живи не само за вријеме сезоне него читаве године - рекао је Додик.

Скијаши

Дејан Љевнаић је истакао да је Јахорина ове године остварила озбиљан резултат и да је то још већи мотив да сљедеће године раде много боље.

- Имали смо више од 180.000 скијаша ове сезоне, приход је увећан за више него дупло у односу на прошлу годину - што смо и испунили - навео је Љевнаић.

Он је рекао да од наредне недјеље на Јахорини почиње "Егзит фестивал", један о најпознатијих у региону, што говори да се Јахорина вратила у сами врх европских центара.

 (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана