Окончана драма у Тузла кварцу: Радници спуштени са силоса, прекинут штрајк глађу

klix.ba
Окончана драма у Тузла кварцу: Радници спуштени са силоса, прекинут штрајк глађу

Тузла - Цјелодневна драма која се од раних јутарњих сати одвијала у кругу Тузла кварца окончана је вечерас око 21 час.

Четверо радника који су цијели дан провели на силосима за кварцни пијесак, одакле су пријетили да ће скоком са 35 метара висине починити самоубиство, чланови Горске службе спашавања спустили су на тло.


Агонија укупно 21 радника овог предузећа који су протеклих 18 дана штрајковали глађу окончана је након што је постигнут договор између министра индустрије енергетике и рударства ТК Срђана Мићановића, градоначелника Тузле Јасмина Имамовића, представника радника, управе предузећа те директора компаније Техноград Компани Хамзе Шарића који је понудио да плати концесиони дуг.

Подсјетимо, након вишечасовни преговора договорено је да Техноград Компани преузме измиривање концесионих дугова Тузла кварца, али и дугова према Порезној управи ФБиХ, о чему ће бити говора у наредних неколико дана.

Након постизања договора радници су прекинули 18-дневни штрајк глађу.

"Постоји могућност преноса концесионог уговора на Техноград компани који би наставио да измирује обавезе Тузла кварца, а преузео би и оне настале раније, али да се све уреди потребан је одређени временски период. Такође, нашли смо и рјешење да радници одмах почну радити послије првомајских празника на начин да Рудници Крека допусте да се изврши одређена експлоатација кварцног пијеска са њиховог копа у периоду од мјесец дана, а радници би тај пијесак користили да испоштују одређене добављаче", казао је министар Мићановић.

Замјеник директора Тузла кварца Златан Велагић каже да је циљ састанка прије свега био наћи адекватно рјешење, а како би радници након 18 дана проведених у штрајку глађу коначно кренули својим породицама.

"Менаџмент ће заједно са Техноград Компани и ресорним министарством, а уз асистенцију градоначелника Имамовића, интензивно радити на томе да се финализира све оно што смо договорили у наредних мјесец дана", додао је Велагић.

Шарић истиче да ће ова компанија Руднику Крека дати наруџбу, односно гарантир за експлоатацију одређене количине кварцног пијеска.

"Ми ћемо гарантовати да ћемо три или четири хиљаде кубика кварцног пијеска вратити кроз одређен период након што Тузла кварц добије папире да може радити експлоатацију. Други начин је и да направимо уговор о сарадњи са Тузла кварцом, а како би ресорно министарство нама дало концесију, а да ми уплатимо новац стриктно са нашег рачуна", појашњава Шарић.

Градоначелник Имамовић обећао је једнократну помоћ од по 250 КМ за сваког радника.

"Пружићемо социјалну помоћ сваком раднику, у границама права и могућности", додао је Имамовић.

Након постизања договора, радници су, како кажу, "замрзнули" 18-дневни штрајк глађу.

"Након потписаног протокола о сарадњи ми очекујемо да ћемо након првомајских празника почети са радом. Радници су 'замрзнули' штрајк глађу, а ако се све стране не буду држале протокола радници су спремни на радикалније кораке", казао је за klix.ba предсједник Синдиката радника Тузла кварца Сенад Механовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана