Ојачати вјековне везе братских народа

Анита Јанковић-Речевић
Ојачати вјековне везе братских народа

Бањалука - Српски и руски народ вјековима спајају духовне, културне и историјске везе, а по узору на наше претке неопходно је да се сарадња у будућности одржи и прошири на разне области, како би пријатељство два братска народа било још јаче и снажније.

Поручено је ово са манифестације “Дани Нижњеновгородске области у РС” која је јуче свечано отворена концертом нижњеновгородског Губернијског оркестра и наступом мажореткиња у Народном позоришту РС.

Замјеник премијера те руске области Олга Голодец обраћајући се присутнима подсјетила је да је РС са Нижњеновгородском облашћу прошле године склопила споразум о сарадњи, додавши да је у Бањалуку стигло више од 80 чланова из пословне, образовне и културне дјелатности.

- Спроведен је низ активности ради остваривања конструктивне сарадње између Српске и Нижњег Новгорода, а ова манифестација обухвата низ области, од привредних до културних дешавања - рекла је Голодецова која је уручила захвалнице министру енергетике и рударства РС Петру Ђокићу, владици бањалучком Јефрему, коју је примио његов изасланик, те предсједнику Императорског православног палестинског друштва, одјељење Бањалука, Миладину Митровићу у знак захвалности јер су помогли да буде реализована ова манифестација.

Ђокић је истакао да руску делегацију предводи вицегубернатор Нижњеновгородске области, што говори о томе колико је тој регији важна сарадња са Српском.

- Постоји велико интересовање обију страна и увјерен сам да ће бити резултата. Ова посјета треба да буде преломна тачка развоја наших односа - навео је Ђокић и додао да су у оквиру “Дана Нижњеновгородске области у Српској” одржани бројни састанци на нивоу ресорних министарстава, као и на нивоу представника образовних институција, те у области културе.

Министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић изразио је очекивање да ће ова посјета резултирати конкретним договорима о сарадњи између привредних друштава.

- Разговарано је о евентуалном формирању заједничких фирми које би пословале у Српској, што би омогућило лакши приступ тржиштима ЕУ, а представили смо им и наше капацитете за улагање - навео је Петричевић.

Уочи манифестације вишечлана делегација из најбогатије руске регије састала се и са представницима привреде РС, а током тог сусрета истакнуто је да постоји огроман потенцијал за привредну сарадњу, првенствено у секторима машинске индустрије, пољопривреде и медицине.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да ће дати пуну подршку за успостављање сарадње и обезбиједити информације у вези са условима пословања, сертификовањем производа и наступима на сајмовима. Генерални директор Привредне коморе Нижњег Новгорода Иван Разувајев истакао је да су њихови привредници већ потписали уговор о сарадњи са компанијама које долазе из области аутомобилске индустрије, те обишли нека предузећа у Бањалуци и Градишци.

У оквиру манифестације одржан је и састанак министарке просвјете и културе РС Наталије Тривић и министра образовања, науке и омладине Нижњеновгородске области Сергејем Васиљевичем Злобином, на којем је речено да ће сарадња бити конкретизована у наредном периоду низом пројеката у области образовања и културе.

У Народној и универзитетској библиотеци РС јуче је отворена изложба фотографија и слика умјетника из руске области под називом “Посвета земљи Нижњеновгородској”, аутора Максима Приданова и Наталије Панкове.

“Турски ток”

Премијер РС Радован Вишковић рекао је јуче након састанка са делегацијом Нижњеновгородске области, коју је предводио вицегувернер регије Јевгениј Љуљин, да је Српска заинтересована за додатно унапређење привредне сарадње са том руском регијом.

- На састанку смо представили потенцијале Српске. Понудили смо и да улажу у енергетски сектор, а спремни смо да гасовод “Турски ток” буде настављен и према Бањалуци - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана