Огромни губици због руске рампе

Милијана Латиновић
Огромни губици због руске рампе

Бањалука - Ако блокада извоза на тржиште Русије буде настављена само до Нове године, за нас ће то значити гашење производње, јер већ сада имамо проблем са пласманом сезонског воћа, а ближи се и берба јабука.

Поручио је то предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновића, који је у петак послије информације да руска забрана о извозу воћа и поврћа остаје на снази до даљег, истакао да домаћи произвођачи неће чекати скрштених руку.

- Ми ћемо вршити притисак на институције БиХ које су добрим дијелом криве за ову ситуацију, да нам надокнаде дио штете - рекао је Дојчиновић.

Русија је почетком августа донијела привремену одлуку о забрани увоза пољопривредних производа из БиХ, због сумње у поријекло робе, али и квалитет инспекцијског надзора. Под лупом инспектора Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росељхознадзор". који су од 18. до 20. августа боравили у БиХ, нашли су се производни капацитети домаћих воћара и повртара.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је у петак да званични извјештај анализе руских инспектора још није стигао, али је јасно да су уочене бројне неправилности које се односе прије свега на ентитетске инспекције и произвођаче.

- Руски инспектори лоцирали су кључне недостатке у раду ентитетских фитосанитарних инспекција, на одређеним мјестима примијећено је присуство трећих особа у ланцу трговине, али и у начину паковања производа - истакао је Шаровић.
Он је додао да БиХ мора уједначити свој фитосанитарни систем и успоставити контролу инспекцијског надзора, да би привремена забрана извоза у Русију била отклоњена.

- Сљедеће седмице ћемо предузети хитне мјере да би ово питање што прије било ријешено. Русија хоће да има једну адресу у БиХ с којом ће водити кореспонденцију. Када завршимо све препоруке, упутићемо нови позив руској инспекцији, да бисмо проблем извоза коначно ријешили - казао је Шаровић.
Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало истиче да су се повртари уздали у проширење извоза на руско тржиште, те да блокада не доноси ништа добро.

- Раније су у Русију ишли наш кромпир и лук, а с обзиром на то да је присутна хиперпродукција овог поврћа, не знам шта ће се сада дешавати - рекао је Мастало.

У фокусу руских инспектора били су они произвођачи који су у протеклом периоду знатно повећали количине извезеног воћа и поврћа у Русију.

Амбасадор

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић, који је у петак разговарао са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим, замолио га је да се покуша што прије ријешити проблем забране извоза. Иванцов је рекао да је заинтересован да се што прије ријеши тај проблем на најбржи и најквалитетнији начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана