Odzvonilo provokativnoj odjeći na nastavi

nezavisne.com
Odzvonilo provokativnoj odjeći na nastavi

Banjaluka, Sarajevo - Neprimjerenoj odjeći i obući, cigaretama i mobilnim telefonima odzvoniće u školama i vrtićima u Sarajevu jer je Kanton Sarajevo već pripremio novi etički kodeks za zaposlene u ovim obrazovnim ustanovama, a uskoro će i osnovne škole u RS dobiti slična pravila ponašanja i oblačenja.

Kako je navedeno, upotreba telefona nije dozvoljena za vrijeme trajanja nastave, odjeća mora biti čista i uredna bez uvredljivih obilježja, te da nije uska i provokativna, a nastavnicima je u RS zabranjeno i oblačenje farmerki.

Do sada nije postojao jedinstven pravilnik koji je važio za sve škole u RS, ali su postojali interni pravilnici koji su se međusobno razlikovali.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno, Republički pedagoški zavod je formirao radnu grupu koja priprema prijedlog etičkog kodeksa za radnike i učenike osnovnih škola, roditelja i posjetilaca ovih obrazovnih ustanova.

"Ovaj etički kodeks se odnosi na osnovne škole jer je na snazi Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a kada se usvoji i objavi zakon o srednjem obrazovanju, radiće se etički kodeks u skladu s tim zakonom", rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, i dodao da će njime biti propisano ponašanje i oblačenje učenika, radnika škole, roditelja i trećih lica prilikom posjete školi.

On je dodao i da je za svako kršenje zakona i pravilnika, zakon propisao sankcije, bilo one teže ili lakše prirode.

Rade Krecelj, direktor banjalučke OŠ "Borisav Stanković", rekao je da osnovne škole uglavnom nemaju problem s neadekvatnim oblačenjem, te da je taj problem mnogo izraženiji u srednjim školama.

"Kod nas se nastavno osoblje pridržava nekog internog pravila oblačenja koje imamo. Što se tiče djece, oni su dobri, nema tu nekog odstupanja, jedino se u ljetnom periodu ponekad desilo da dječaci dođu u bermudama, pa smo ih vraćali", rekao je Krecelj.

Prema riječima Duška Đurića, predsjednika Aktiva direktora srednjih škola Semberije, ubrzo za osnovim školama, vjerovatno će i novim zakonom o srednjem obrazovanju biti uspostavljen precizan etički kodeks.

"Škole imaju interni kodeks i za učenike i za nastavnike. Među profesorima se uglavnom poštovao taj kodeks, a što se tiče đaka, tu imamo određne situacije kada su učenici dolazili neadekvatno obučeni i vraćeni kući da se presvuku", rekao je Đurić.

Da je ovaj problem izraženji u srednjim školama, potvrdio je i Dejan Čutura, direktor banjalučke Tehnološke škole, koji ističe da iako su imali interni kodeks koji su redovno prezentovali đacima početkom školske godine, ipak je bilo onih koji su se zbog neprimjerenog oblačenja vraćali kući, a profesori su bili odgovorni za ulazak učenika u školu.

I etički kodeks u Kantonu Sarajevo sadrži načela kojih zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama treba da se pridržavaju.

On, pored odgovarajućeg oblačenja i pristojnog ponašanja, između ostalog, precizira da radnici ponašanjem i stavom moraju biti primjer učenicima, te spriječiti nasilničko i destruktivno ponašanje djece. Zaposlenicima je zabranjeno konzumiranje alkohola, cigareta i opojnih sredstava u blizini vaspitno-obrazovnih ustanova, te objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama koji narušavaju ugled pojedinca ili ustanove.

Posebna pravila za đake u RS

• Odjeća mora biti čista i uredna bez uvredljivih obilježja

• Nije dozvoljeno nošenje kapa i marama, previše nakita, pirsinga

• Nisu dozvljeni mini suknja, uska, kratka i izazovna odjeća i potpetice

• Nisu dopušteni neuredni ili predugi i upadljivi nokti kao ni šminkanje

• Upotreba mobitela nije dozvoljena za vrijeme trajanja nastave

Pravila za prosvjetare

• Bez kožnih ili kratkih pantalona, farmerki, majica bez rukava i dekoltea

• Suknje i haljine moraju biti ispod koljena, a zabranjena je tijesna odjeća

• Zabranjeno je obnaživanje grudi, stomaka, nošenje papuča i japanki

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana