Одзвонило професорима са дуплим радним књижицама

Данијела Стоканић
Одзвонило професорима са дуплим радним књижицама

Источно Сарајево - Већина професора Универзитета у Источном Сарајеву, који су до сада имали двије, па и ти радне књижице, убудуће ће радити хонорарно, због чега ће буџет ове високошколске установе остати пунији за око пола милиона марака.

Према ријечима вршиоца дужности ректора овог универзитета Стеве Пашалића, за око 40 професора који су били запослени на овом универзитету, а упоредо су били и у сталном радном односу у некој од установа изван граница Српске ријешен је радно-правни статус, углавном споразумно.

- Њих 31 је прихватило статус хонорарца, док ће њих петоро бити ангажовано на пола радног времена. Мали број професора, њих четворо, није пристао да ради хонорарно, због чега су добили отказ - казао је Пашалић.

Додао је да је остало десетак професора са неријешеним радно-правним статусом, што би ускоро требало да буде ријешено.

- Универзитет је издвајао много новца за доприносе и остале обавезе према професорима који су били у сталном радном односу код нас, али и у другим установама, углавном у Србији. Они ће сада као хонорарци имати нето примања за нијансу мања у односу на период док су били у сталном радном односу - рекао је Пашалић.

О свему томе, додаје, обавијештен је и ресорни министар, који се, каже, сложио да професори истовремено не могу радити на два мјеста, али да могу бирати гдје ­ће радити.

- У Србији имају ригорозније мјере. Тамо када сазнају да неки професор упоредо ради и у Српској или некој другој земљи у окружењу, добија отказ, а од њих је захтијевано и да врате плате које су зарадили током дуплог радног односа - истакао је Пашалић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Милан Милишић је истакао да је ово значајан корак ове високошколске установе.

- Имамо податке завода за запошљавање РС и Србије о свим професорима из којих се јасно види на који начин раде. Међу њима је било и професора са троструким радним односном - казао је Милишић.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић је истакао да је ово само један од доказа да су промјене на оба јавна универзитета биле неопходне.

- Нови ректор у Источном Сарајеву је у кратком времену показао одлучност и храброст да се ухвати у коштац са проблемима у високом образовању. Његов потез је за сваку похвалу - рекао је Савић и додао да се помаци виде и на Универзитету у Бањалуци.

У рјешавање статуса професора са више радних књижица кренуло је, каже Савић, и ново руководство бањалучког Универзитета, гдје је овај проблем знатно мањи у односу на Источно Сарајево.

Избор ректора

Стево Пашалић је истакао да је све спремно за избор ректора Универзитета Источно Сарајево, а зелено свјетло за расписивање конкурса требало би да да Сенат у фебруару.

- Сенат би крајем марта требало да донесе коначну одлуку који од пријављених кандидата је најбољи за новог ректора - казао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана