Odzvonilo plagijatima na Univerzitetu u Banjaluci

Srna
Odzvonilo plagijatima na Univerzitetu u Banjaluci

Banjaluka - Univerzitet u Banjaluci za predstojeću akademsku godinu "naoružan" je softverom za prepoznavanje plagijata studenata na drugom i trećem ciklusu studija, ali pod njegovom lupom će biti i radovi nastavnog osoblja.

Na sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci u četvrtak, 28. septembra, usvojen je Pravilnik o postupku provjere originalnosti završnih radova studenata na drugom i trećem ciklusu studija /master i magistarski radovi i doktorske disertacije/, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz ovog univerziteta.


Iz Univerziteta navode da su time stvoreni i formalni preduslovi da se počne s primjenom softvera i on je već u funkciji.

"Pristup softveru će imati zadužena osoba na svakom fakultetu, a mentor je obavezan da prije prihvatanja rada za odbranu, pismenim zahtjevom pokrene proceduru provjere. Softver je prevashodno u funkciji provjere originalnosti magistarskih radova, te studentskih radova na drugom i trećem ciklusu studija", navode iz Univerziteta.

Međutim, kako navode, provjeri nisu podložni samo studentski radovi, već i radovi nastavnog osoblja neophodni prilikom izbora u zvanja /i stari i novi/, a procedura provjere ovih radova pokreće se na zahtjev nekog od univerzitetskih organa.

Predsjednik Komiteta za etička pitanja Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović kaže da su plagijati apsolutno neprihvatljivi u akademskoj zajednici i da svaki profesor, asistent, naučnik i istraživač, kao i student, prilikom pisanja sopstvenog rada mora uredno da citira rezultate tuđih istraživanja, ukoliko ih je koristio.

"Softver za prepoznavanje plagijata odavno koriste brojni univerziteti u svijetu, a njegova primjena i na Univerzitetu u Banjaluci pokazuje da je Univerzitet dio savremenih tokova u visokom obrazovanju", ističe Latinović.

Ranko Božičković, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da je i ovaj univerzitet u fazi kupovine takvog softvera koji bi prepoznavao plagijate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana