Одзвонило плагијатима на Универзитету у Бањалуци

Срна
Одзвонило плагијатима на Универзитету у Бањалуци

Бањалука - Универзитет у Бањалуци за предстојећу академску годину "наоружан" је софтвером за препознавање плагијата студената на другом и трећем циклусу студија, али под његовом лупом ће бити и радови наставног особља.

На сједници Сената Универзитета у Бањалуци у четвртак, 28. септембра, усвојен је Правилник о поступку провјере оригиналности завршних радова студената на другом и трећем циклусу студија /мастер и магистарски радови и докторске дисертације/, потврђено је "Независним новинама" из овог универзитета.


Из Универзитета наводе да су тиме створени и формални предуслови да се почне с примјеном софтвера и он је већ у функцији.

"Приступ софтверу ће имати задужена особа на сваком факултету, а ментор је обавезан да прије прихватања рада за одбрану, писменим захтјевом покрене процедуру провјере. Софтвер је превасходно у функцији провјере оригиналности магистарских радова, те студентских радова на другом и трећем циклусу студија", наводе из Универзитета.

Међутим, како наводе, провјери нису подложни само студентски радови, већ и радови наставног особља неопходни приликом избора у звања /и стари и нови/, а процедура провјере ових радова покреће се на захтјев неког од универзитетских органа.

Предсједник Комитета за етичка питања Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић каже да су плагијати апсолутно неприхватљиви у академској заједници и да сваки професор, асистент, научник и истраживач, као и студент, приликом писања сопственог рада мора уредно да цитира резултате туђих истраживања, уколико их је користио.

"Софтвер за препознавање плагијата одавно користе бројни универзитети у свијету, а његова примјена и на Универзитету у Бањалуци показује да је Универзитет дио савремених токова у високом образовању", истиче Латиновић.

Ранко Божичковић, проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да је и овај универзитет у фази куповине таквог софтвера који би препознавао плагијате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана