Одзвонило деколтеу и мини сукњама

Милијана Латиновић
Одзвонило деколтеу и мини сукњама

Бањалука - Ученици и наставници у основним школама убудуће неће смјети на наставу долазити у кратким сукњама, кожним панталонама и мајицама на бретеле, јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске донијело етички кодекс којим су из учионица, осим изазовне одјеће, протјерани и пирсинзи и упадљива шминка.

У документу који је објављен у “Службеном гласнику РС” наведено је да се етичким кодексом утврђују морална и начела професионалне етике наставника, стручних сарадника и осталих радника у основној школи, као и ученика, с циљем заштите достојанства, професије и личности, те унапређења моралних вриједности.

Кодексом је прописано да ученицима за вријеме боравка у школи на настави и ваннаставним активностима није дозвољено ношење пирсинга, упадљива шминка на лицу и ноктима, те ношење уске и изазовне одјеће.

Забрањено је и доношење скупоцјених предмета у школу, као и оружја, ножева, дроге и алкохола, те свако ометање рада наставника и других ученика. Правила понашања пооштрена су и за наставнике и остале раднике школе, који у образовне установе не би смјели долазити у кратким и кожним панталонама, кошуљама и мајицама без рукава или у одјећи са дубоким деколтеом. Новим прописима из основних школа “протјерује” се и одјећа са натписима који вријеђају осјећања других народа или подстичу на вјерску, полну и другу нетрпељивост. Запослени у основним школама, према етичком кодексу, не могу долазити на посао у папучама, јапанкама и патикама, а забрањен је и пирсинг.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже за “Глас Српске” да кодекс не подразумијева само правила облачења, већ и понашања запослених у школама и ученика.

- Правила треба да поштују и они који долазе у школу, како нам образовне установе не би личиле на жељезничке станице, да долази ко како хоће - рекао је Дамјановић.

Директорица бањалучке Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић поздравила је доношење овог документа и нагласила да за појединце усмена правила немају ефекта, све док се не ставе на папир.

- Имали смо ситуација у којима су и наставници и ученици долазили неприкладно обучени у школу. Запослени у школи треба да поступе по савјести и да знају гдје долазе и како треба да се понашају, те да на тај начин буду примјер ученицима - истакла је Опачићева.

Да је доношење правила о понашању и облачењу и те како оправдано потврђују и у бијељинској Основној школи “Вук Караџић”, гдје су протеклих година имали притужбе родитеља на облачење једне наставнице.

- Поздрављам доношење кодекса јер смо протеклих година имали ситуација да се родитељи жале на оскудно облачење наставнице. Такође, било је и дјеце која долазе непримјерено обучена и нашминкана. Обављали смо савјетодавне разговоре са ученицима и њиховим родитељима, али смо веома често наилазили на отпор, јер су поједини родитељи тврдили да они имају право да пошаљу дијете у школу онако како они желе - рекао је директор школе Предраг Рачановић.

Дисциплинска одговорност

Предраг Дамјановић каже да су правила прописана етичким кодексом обавезујућа и за наставнике и за ђаке.

- Уколико се то не буде поштовало, имамо правилник о дисциплинској одговорности који важи како за наставнике тако и за ученике и сходно томе спроводиће се контроле и евентуално кажњавање - рекао је Дамјановић.

Ђацима забрањени

Пирсинг  

Упадљива шминка  

Високе потпетице  

Обнажене груди, стомак и бедра  

 

Радницима школе забрањени

Кратке и кожне панталоне

Одјећа са дубоким деколтеом  

Претијесна и прекратка одјећа  

Папуче, јапанке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана