Oduzimani stanovi, avion i automobili

Danijela Stokanić
Oduzimani stanovi, avion i automobili

Banjaluka - Novac, akcije u preduzećima, automobili, avioni, kamioni, nekretnine samo je dio nezakonito stečene imovine koja je u proteklom periodu na osnovu sudskih odluka oduzeta od stanovnika Republike Srpske.

Vrijednost te imovine, koja je na čuvanje povjerena Agenciji za upravljanje imovinom RS, zaključno sa krajem prošle godine iznosila je 22,89 miliona KM. Za šest godina, koliko radi ova agencija, vrijednost trajno oduzete imovine je 11,98 miliona KM, od čega je većina upisana kao svojina RS, dok je 7,89 miliona KM vraćeno vlasniku.

Zanimljivo je da lani nije bilo oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Najviše nelegalno stečene imovine, prema podacima ove agencije, oduzeto je 2012. godine i to 19,28 miliona KM.

- Najvrednija imovina kojom trenutno upravljamo su nekretnine i automobili - rekli su u agenciji, koja postoji od 2010. godine.

U skladištu ove agencije ima robe koja je oduzeta i prije više godina, a riječ je o imovini iz svih krajeva RS.

- Najviše imovine kojom upravlja agencija je sa područja banjalučke regije - istakli su u agenciji.

Ukoliko je imovina pravosnažnom odlukom suda trajno oduzeta onda ona postaje vlasništvo države, te o njenoj sudbini odlučuje Vlada. Dodali su da je veći dio imovine do sada vraćen vlasniku, mada se znalo desiti da nešto od toga bude uknjiženo na RS.

Pa je tako, podsjetili su iz agencije, prije nekoliko godina na Srpsku uknjižena imovina bijeljinske "Šećerane", čija je vrijednost bila 20 miliona maraka, kao i avion jednog biznismena.

Iako su se svim silama borili da vrate "svoju" imovinu, bez nekretnina i automobila nedavno su ostali i bivši načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja u Gradskoj upravi Banjaluka Miloš Šmitran i Branislav Smiljanić iz Banjaluke. Šmitranu je zbog raznih malverzacija trajno oduzeta imovina vrijedna gotovo pola miliona KM, odnosno po tri stana i automobila, garaža, vikendica sa dvorištem. Rješenjem banjalučkog Okružnog suda Smiljaniću, koji je osuđen na devet godina zatvora, zbog zelenaštva i iznude, nedavno je trajno oduzet stan od 76 kvadrata koji je upisan kao vlasništvo Veselina Vukašinovića.

Advokati širom Srpske ističu da je ovakvih predmeta sve više, za koje, kako kažu, treba i mnogo vremena da se završe.

Advokat, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da je samo njegovoj dvojici klijenata na osnovu sudskih odluka trajno oduzeta imovina vrijedna i po nekoliko miliona.

- Sva imovina stečena krivičnim djelom je predmet oduzimanja. Česti su slučajevi i oduzimanja robe iz trgovine, ukoliko se utvrdi da je riječ o neovlašćenoj prodaji. Međutim, vrijednost te imovine je mala u odnosu na nekretnine, akcije u preduzećima i vozila - rekao je on.

Italija

Italija je prva država u Evropskoj uniji koja je donijela zakon o oduzimanju imovine, i to prije više od 20 godina.

Prema italijanskom zakonodavstvu svako za koga se primijeti da posjeduje imovinu koja nije u skladu s njegovim prihodima ima obavezu dokazati kako je do te imovine došao - legalno ili ne. Novac od prodaje nezakonito stečene imovine koristi se za borbu protiv kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana