Одузети аутомобили иду у старо гвожђе

Маријана Миљић
Одузети аутомобили иду у старо гвожђе

Бањалука - Највећи број од 2.062 заплијењена возила, која годинама пропадају у складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, биће продат у старо жељезо.

УИО је то рјешење, послије дугогодишњег одлучивања шта учинити са аутомобилима од којих нико нема користи док труну на лагерима, предложио Савјету министара БиХ, који ће га данас разматрати.

У складишнима УИО тренутно се налази 3.285 путничких возила, међу којима су 2.062 правоснажно, а 1.223 привремено одузета. Власт са аутомобилима за која је донесена правоснажна пресуда о пљенидби може да чини шта жели, али је рјешење стално одгађано. За то вријеме са аутомобила је скидано шта је коме требало, па су од многих остале само шкољке.

- Већина аутомобила је у лошем стању и она би продужавањем складиштења још више пропадала. Имајући у виду њихово стање, недостатак складишта и потребу да што прије буде ријешено ово питање, сачинили смо закључке и доставили их Савјету министара. Предложили смо да возила која испуњавају услове за регистрацију у БиХ буду продата, али највећи број њих није могуће регистровати јер не испуњавају законске услове и због тога треба да буду уништена - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

УИО је предложио да возила буду уништена на начин регулисан упутством о уништењу и уступању царинске робе.

- Та возила бисмо продали у старо жељезо, а одређени дијелови били би уништени у складу са важећим прописима. На овај начин би коначно био ријешен проблем правоснажно одузетих возила - казао је Ковачевић.

С годинама је у складиштима понестало и мјеста за одузета возила, па је дио аутомобила смјештен и у просторије које припадају полицијским станицама.

- За новопристигла возила потребна су нова складишта, а то захтијева издвајање додатног новца, али га немамо. Тренутно годишње за закуп складишта за смјештај ових возила плаћамо 84.000 КМ - казао је Ковачевић.

Протеклих година изнесено је више приједлога и иницијатива у вези са могућим искоришћавањем хиљада возила, али је све остало на приједлозима. Једна од иницијатива је била да аутомобили који су у возном стању буду подијељени установама и организацијама која кубуре са возним парком.

На иницијативу Министарства комуникација и транспорта БиХ још крајем 2012. године формирана је група која је требало да донесе приједлог шта ће бити учињено са одузетим аутомобилима, али њихови приједлози нису угледали свјетло дана.

Комисије за царине

У УИО БиХ су навели да је дио возила која се налазе у складиштима одузет правоснажним рјешењима која су донијеле бивше ентитетске комисије за царинске прекршаје и Комисија за царинске прекршаје УИО.

- Ове комисије су до 2006. године биле надлежне за вођење прекршајног поступка и доношење прекршајних рјешења - казали су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана