Odstrelom divljih svinja traže virus

Anita Janković-Rečević
Odstrelom divljih svinja traže virus

Banjaluka - S ciljem zaštite domaćih farmi, nadležni u Srpskoj narednih dana sprovešće monitoring prisustva virusa koji uzrokuje afričku kugu među divljim svinjama, koje su najveći prenosioci ove bolesti, a predano će raditi i na edukaciji proizvođača.

Istakao je ovo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Lovačkog saveza RS i Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”.

Pašalić je rekao da u Srpskoj trenutno nema neposredne opasnosti za sektor svinjogojstva od afričke kuge svinja, koja je već neko vrijeme aktuelna u zemljama istočne Evrope.

- Dogovorili smo da preduzmemo određene preventivne mjere u skladu s onim što Srpska kao entitet može da uradi. Ići ćemo na organizovani odstrel do tri jedinke divlje svinje po lovištu koje će biti testirane na virus. Nakon toga ćemo imati informacije da li je virus koji uzrokuje afričku kugu prisutan na ovom području ili ne - rekao je Pašalić.

Naveo je da će raditi i na podizanju svijesti proizvođača i stanovništva s obzirom na to da se rizik može smanjiti sprovođenjem jednostavnih sanitarnih i higijenskih mjera na farmama. Pašalić je istakao da se bolest ne prenosi na čovjeka, ali da je virus vrlo agresivan te da, za razliku od klasične kuge svinja, za ovu vrstu bolesti nema vakcine.

- Laboratorije u Njemačkoj i Rusiji rade na razvijanju vakcine protiv afričke kuge, ali ne možemo očekivati da ćemo ubrzo imati vakcinu u upotrebi jer je to duži proces koji zahtijeva određena testiranja - naveo je Pašalić.

Dodao je da bolest za sada nije registrovana u zemljama okruženja te da su u stalnom kontaktu sa nadležnima u Hrvatskoj i Srbiji.

- Ukoliko se virus pojavi u susjednim zemljama, pristupićemo po standardnim pravilima u svijetu, a to je odstrel divljih svinja do biološkog minimuma. Nadamo se da do toga neće doći, ali s obzirom na to da postoje potvrđeni slučajevi u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Ukrajini, potencijalno možemo imati problem u narednom periodu - zaključio je Pašalić.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić rekao je da će lovci postupiti prema uputstvima resornog ministarstva i da će u narednih petnaestak dana odstrijeliti oko stotinu jedinki koje će biti pregledane.

- Lovočuvarske službe će aktivno pratiti stanje u lovištu ako bi se pojavila uginula divljač ili neki drugi nagovještaji postojanja ove bolesti - naveo je Minić.

Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Željko Sladojević rekao je da se afrička kuga prenosi dosta brzo, ističući da se u Africi među populacijom divljih svinja prenosi krpeljima, dok se na području Evrope virus prenosi direktnim kontaktom.

- Kada bolest uđe u populaciju domaćih ili divljih svinja, širi se izlučevinama. Kada životinje koriste zajednička napajališta ili hranilice virus se prenosi dosta brzo - objasnio je Sladojević.

Savjeti

Željko Sladojević je apelovao na lovce i klaničare da prilikom odstrela i klanja svinja ostatke odlože na propisan način.

- Neophodno je da lovci nakon odstrela životinja i vađenja organa ostatke zakopaju duboko u zemlju kako druge divlje životinje ne bi mogle da dođu do njih i kako virus, ukoliko ga ima, ne bi mogao slobodno cirkulisati u prirodi. Ostatke organa na propisan način moraju uklanjati i klaničari -  rekao je Sladojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana