Одржана смотра културног стваралаштва националних мањина

Срна
Одржана смотра културног стваралаштва националних мањина

Бањалука - У Бањалуци је вечерас одржана смотра културног стваралаштва националних мањина на којој су своју богату традицију, културу и обичаје приказали бројни чланови удружења мањина из овог града.

Чеси, Црногорци, Италијани, Јевреји, Македонци, Мађари, Роми, Пољаци, Словаци, Словенци и Украјинци представили су Бањалучанима препознатљиве садржаје баштине свог матичног народа.


Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да у граду има 15 националних мањина које су чланови Савеза националних мањина Републике Српске.

"Његујући своју традицију, културу и обичаје, они одржавају везу са матичним земљама, али и доприносе богатству различитости у нашем граду. Град традиционално, финансијски и на друге начине подржава мањине, као и ову смотру културног стваралаштва. Потврда тога је и признање Савјета Европе 2007. године", навела је Бркићева.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер истакао је да националне мањине на овим просторима дијеле судбину осталих народа.

Он је додао да највише националних мањина у Српској има у Прњавору који је прозван "Мала Европа", те да Савез има добру сарадњу и са Градишком, Приједором, Добојем и Бијељином.

Предсједник Културног друштва Македонаца "Вардар" из Бањалуке Зоран Митровски каже да удружење постоји 15 година. Он је изразио наду да ће се чешће окупљати и дружити са представницима власти и грађанима.

Смотра културног стваралаштва националних мањина уврштена је прошле године у годишњи календар културних манифестација Бањалуке, а њено организовање помажу и Влада Српске, предсједник Републике и Министарство цивилних послова БиХ.

Вечерашњој смотри, одржаној у препуној дворани "Обилићево", присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, шеф представништва Српске у Израелу Арие Ливне, народни посланик Игор Радојичић, представници канцеларије високог представника у БиХ, ОЕБС-а, те бројних амбасада.

Организатор 13. смотре је Савез националних мањина Српске који је раније у Клубу националних мањина угостио представнике амбасада, међународних институција, републичке и градске власти, као и представнике гостујућих удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана