Održan Zimski sajam zanatskog piva

Srna
Održan Zimski sajam zanatskog piva

Istočno Sarajevo - Udruženje za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz Istočnog Sarajeva organizovalo je danas u ovom gradu "Zimski sajam zanatskog piva" na kojem je učestvovalo devet izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore.

Član Udruženja Dejan Romić izjavio je Srni da je jedan od ciljeva festivala popularizacija pravljenja piva u kućnim uslovima.

"Naši su krajevi poznati po proizvodnji domaće rakije i vina, a kad se spomene pivo svi to vežu za neku industriju. Mi želimo da pokažemo da se i kod nas može napraviti pivo u kućnim uslovima i da je ono sigurno bolje nego bilo koje industrijsko pivo", istakao je Romić.

On je rekao da je već postalo trend da svaka sredina, svako mjesto ima svoje prepoznatljivo pivo što bi trebalo da obogati njegovu turističku ponudu, jer gosti koji dolaze iz drugih sredina sve više žele da probaju autentinčno lokalno pivo, a ne piva koja su im već poznata.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci, Doboju i Mostaru već postoje male pivare koje imaju po nekoliko zaposlenih koji žive od toga, što pokazuje da kućno pivarstvo može da postane unosan biznis i ozbiljan izvor prihoda.

"Ovo je drugi put da organizujemo ovaj sajam zimi. Ove godine smo organizovali i ljetni sajam s ciljem da izvršimo selekciju na ljetne i zimske vrste piva. Ovaj festival je praktično, osim što je tradicionalan, jer ga organizujemo već četvrti put, postao i internacionalan", rekao je Romić.

On je naglasio da je cilj Udruženja da u ljeto naredne godine opet organizuje festival zanatskog piva na otvorenom, na kojem očekuje učešće pivara i iz Srbije i Hrvatske.

Osim kućnih pivara iz Istočnog Sarajeva "Šerpasi", "Kunterđur" i "Gazdino", na sajmu su se predstavili i proizvođači zanatskog piva "Kraft delegat", "Semizburg", "Gelender" iz Sarajeva, "Raft bruveri" iz Foče, "Birokrata" sa Pala i "Fabrika" iz Risna u Crnoj Gori.

Sajam je održan u prostorijama bivšeg Doma kulture Lukavica u Istočnom Novom Sarajevu, a cijena piva bile su od tri i pet KM.

U večernjem dijelu festivala posjetioce je zabavljao bend "Bluza" iz Sarajeva i di-džej Aja.

Organizaciju festivala pomogla je opština Istočno Novo Sarajevo.

U organizaciji Udruženja "Kištra" do sada su organizovana tri festivala zanatskog piva, koja su održana u septembru i decembru 2016. godine, odnosno avgustu 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana